Skip to content
goos_juffens_en_danny_janssen.jpg

De uitdagingen van 1,5 meter

24 juni 2020

“Denk aan de anderhalve meter!”, galmt het regelmatig over de bouwplaats van Noorderhaven. Gemakkelijk gezegd, maar in de bouwpraktijk niet altijd eenvoudig. Bouwplaatsmanager Goos Juffer kreeg er meer dan een extra taak bij sinds de corona-uitbraak. Daarom sprong commercieel manager Danny Janssen vanuit kantoor Amersfoort bij. “Samen speel je een spel om iedereen de goede kant op te bewegen.”

Toen half maart de landelijke coronamaatregelen werden afgekondigd, ontstond op kantoor Amersfoort direct het idee om bij te springen op de bouwplaatsen. Commercieel manager Danny Janssen wist meteen dat hij dat wilde doen, en ook waar. “Ik was een paar keer bij Goos op de bouwplaats in Zutphen geweest en het klikte. Dat heb je nodig om zoiets samen aan te kunnen pakken. Je moet elkaar kunnen uitdagen en versterken om een gezamenlijk doel te bereiken.”

danny_janssen_en_goos_juffer_noorderhaven_zutphen_1.jpg
Commercieel Manager Danny Janssen en bouwplaatsmanager Goos Juffer (rechts) op de bouwplaats van Noorderhaven in Zutphen.

Bouwplaatsmanager Goos Juffer was ontzettend blij met de hulp van Danny. “Ik had al veel op mijn bordje en de coronamaatregelen zijn echt een extra belasting. Niet alleen in het begin, ook nu we drie maanden verder zijn. Toen Danny hier naartoe kwam, zijn we gaan zitten met een bak koffie en zeiden we: waar moeten we aan voldoen en hoe pakken we dat aan?”

Rust en trots

In het begin waren er de praktische zaken, zoals extra keten, aangepaste schafttijden, het vervangen van kranen, extra plaszuilen op de bouwplaats, jerrycans vol schoonmaakalcohol en overal 'anderhalve meter afstand'-stickers. Maar Goos herinnert zich vooral ook de paniek onder de jongens.

“De eerste week hadden de coronamaatregelen flink wat impact op de jongens, daar schrok ik best wel van. Dan komt het aan op het gesprek. Uitleggen dat het nog niet te laat is, maar dat we wel nu moeten schakelen, zodat wij er alles aan doen om erger te voorkomen.

Er heerste ook een gevoel van oneerlijkheid. Heel Nederland werkt thuis en wij moeten door. Vergeet niet dat iedereen ook zijn eigen zorgen heeft: over zijn eigen gezondheid of die van familie. Dus dan ga je praten. Over waarom de bouw echt niet stil mag vallen en dat ze er trots op mogen zijn dat ze er staan. Dan zie je die kopjes omhoog gaan."

noorderhaven_zutphen_corona_1.jpg

"Het constant blijven uitleggen – over wat er aan de hand is en wat dat voor ons betekent – schept duidelijkheid. Daardoor is er hier weer rust ontstaan. De trots dat de collega’s op de bouwplaats de motor van Heijmans draaiende houden, moet je niet onderschatten.”

Aanpakken

Nog steeds voeren Goos en Danny dagelijks gesprekken met de 160 bouwplaatsmedewerkers op Noorderhaven. Danny: “We stellen continu vragen als: wat doet dit voor jou, wat voel je hierbij? Dat is natuurlijk helemaal niet zoals het normaal gaat in de bouw. Maar het zorgt er wel voor dat je problemen dezelfde seconde kan aanpakken. 

Zei iemand dat het raar is dat je wel naast elkaar staat bij de koffieautomaat, dan regelde Goos direct een timmerman om een paar schotten tussen de koffieautomaten te zetten. Een andere timmerman kreeg huidirritatie van de handzeep, dan regelt Goos meteen andere zeep én handcrème met vaseline.”

noorderhaven_zutphen_corona.jpg

Terechte complimenten

In alles wat ze doen om de coronamaatregelen zo goed mogelijk na te leven zit dezelfde opbouw: erkennen dat het lastig is, de boodschap blijven herhalen en complimenten geven. Goos: “Dat doen we met leuke acties zoals belegde broodjes regelen voor alle bouwplaatsmedewerkers. Daar vallen de mannen voor.”

Danny legt uit waarom die complimenten absoluut terecht zijn. “Ik vind dat onderschat wordt wat we van onze mensen vragen. Veel van deze mannen zijn al twintig of dertig jaar vrienden met elkaar. En dan mogen ze ineens niet meer met z’n vieren in een auto zitten?"

"Tegelijkertijd vragen we ze wel om – met alle maatregelen - dezelfde kwaliteit werk te leveren als hiervoor. Als je heel strikt bent, kan dat niet. Want een houtwolcementplaat van zeshonderd bij twaalfhonderd millimeter kun je niet in eentje boven je hoofd vastschroeven. En een kozijn van veertig kilo krijg je ook niet alleen op de juiste plek. Daar ligt voor mij de grens. We willen kwalitatief goed werk afleveren."

danny_janssen_en_goos_juffer_noorderhaven_zutphen.jpg

"Vervolgens moet je het gesprek aangaan met die jongens, want die zeggen natuurlijk: ‘Hé Dan, wat is dit nou?’ In de auto moet ik kruislings zitten met m’n maat, maar hier werken we wel dicht op elkaar.' Ik sprak ook een metselaar over dat het onmogelijk is om elkaar op anderhalve meter te passeren op een steiger. Hij vroeg me of hij daar een bekeuring voor kon krijgen. Erover praten is dan belangrijk. Dan heeft hij weer rust en kan hij veilig verder werken.”

Elkaar in beweging brengen

De kern van de zaak is bewustwording creëren, legt Goos uit. “Dit spel wat Danny en ik spelen, is ervoor bedoeld om iedereen de juiste kant op te bewegen. Alle 160 medewerkers hier hebben hun eigen verhaal en moet je anders aanspreken. Alleen regels helpen daar niet bij, alles hangt op de bereidwilligheid van mensen. Je moet ze in beweging brengen, de boodschap herhalen en ze bewust maken: we doen dit met en voor elkaar.”