De tijdlijn van ontwikkeling Hart van Zuid

Onderweg naar nieuw centrum voor Rotterdam Zuid

Sinds dit jaar zijn de werkzaamheden aan het nieuwe Hart van Zuid in Rotterdam gestart. Het gebied rondom het Zuidplein en Ahoy transformeert de komende jaren tot een gebied waar cultuur, sport, winkelen, horeca en congres- en hotelfaciliteiten samenkomen. 

1946 - 2040

Wederopbouw

In de jaren vijftig is de wederopbouw van Rotterdam in volle gang. Rotterdam krijgt het imago van 'werkstad' en ontwikkelt zich tot een toonbeeld van moderniteit. Vanwege de woningnood worden onder meer in Rotterdam Zuid in hoog tempo verschillende nieuwe wijken ontwikkeld. 

1946

Bouw Groote Schouwburg

Tussen 1946 en 1954 wordt onder grote publieke belangstelling gebouwd aan de Groote Schouwburg aan het Zuidplein. Het gebouw werd zo genoemd als hommage aan de verdwenen schouwburg van Rotterdam.

1962

Bouw winkelcentrum Zuidplein

Vanaf 1962 wordt gestart met bouw van het overdekte winkelcentrum Zuidplein. De bouw zal zo'n tien jaar in beslag nemen.

1968

Primeur: eerste metro

Op 9 februari 1968 wordt de metrolijn tussen Centraal Station en Zuidplein officieel geopend door prinses Beatrix en prins Claus. Maak opnieuw een ritje langs alle stations!

Zuid verbonden

Mede dankzij de metro wordt Rotterdam Zuid steeds beter verbonden met het stadsdeel boven de Maas. Zuid is volop in beweging.

1970

Station Zuidplein

Door het ontwerp konden passagiers op perronhoogte worden afgezet. Tegenwoordig is Station Zuidplein na Utrecht Centraal het grootste en drukste busstation van Nederland.

1970

Nieuw hart

Genieten! Polygoon-beelden tonen het metrostation Zuidplein, het Ahoy complex en het zwembad De Plompert.

1971

Opening Sportpaleis Ahoy

Na drie jaar bouwen, opent Prins Claus op 15 februari het vernieuwde Sportpaleis Ahoy. Het omvat een drietal tentoonstellingshallen en... een wielerbaan.

1978

Theater Zuidplein

De Groote Schouwburg wordt verbouwd en krijgt de naam Theater Zuidplein.

Groei

Vanaf de jaren '80 groeit het gebied rond het Zuidplein gestaag verder. Met o.a. diverse uitbreidingen en renovaties van Ahoy en het winkelcentrum Zuidplein. 

1981

Uitbreiding Ahoy

In 1981 viert de PvdA de landelijke 1 mei-viering in Ahoy. Het complex is het jaar eerder met twee hallen uitgebreid. In 1988 volgt een grondige renovatie.

1993

Meer winkels

Het winkelcentrum Zuidplein wordt in oostelijk richting uitgebreid met 11.000 m2 en beslaat dan in totaal 55.000 m2.

2011

You never walk alone

Zeg je Ahoy, dan zeg je Lee Towers. De voormalig kraanmachinist stond meer dan 50 keer in de evenementhal.

Hart van Zuid

Binnen de omvangrijke gebiedsontwikkeling 'Hart van Zuid' ondergaat het gebied rond winkelcentrum Zuidplein en Ahoy een totale metarfose. Met als doel: een nieuw bruisend stadscentrum. Een plek waar bewoners, bezoekers en ondernemers zich helemaal thuis voelen.

2014

Co-creatie

Omwonenden en gebruikers spelen al sinds de start in 2014 een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het nieuwe Hart van Zuid.

2016

Hart van boven

Overzicht van het te ontwikkelen gebied. Met centraal het Zuidplein en rechtsboven Ahoy en het Zuiderpark.

2016

2017

Nieuw zwembad

Het nieuwe zwembad wordt echt een 'Zwembad Plus'. Naast een 25-meterbad komt er ook een 50-meter wedstrijdbad, het eerste in Rotterdam. In 2017 kan iedereen baantjes komen trekken.

2018

Oplevering Ahoy

Het nieuwe Ahoy wordt aantrekkelijker en aansprekender dan ooit. Door slim en efficiënt met de beschikbare ruimte om te gaan, gaat de bezettingsgraad fors omhoog. Zónder een centimeter van het Zuiderpark af te snoepen. Het groene karakter blijft volledig intact.

2019

Kunstenpand

In het Kunstenpand bieden Theater Zuidplein en de bibliotheek straks samen een divers aanbod op het gebied van theater, kunst, lezen, leren en informeren. Daarmee zorgen ze van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat voor 'reuring' in het gebied.

2040