De tijdlijn van onderhoud A50 Oss - Veghel

27 km nieuw asfalt

In iets meer dan twee weken tijd wordt het stuk snelweg tussen Oss en Veghel volledig vernieuwd. De A50 wordt per rijbaan een week afgesloten. Nieuw asfalt, onderhoud aan de geleiderail, nieuwe wegmarkering aanbrengen, voegovergangen vernieuwen en kleine reparaties uitvoeren. Dagboek van een megaklus.

14 juli - 15 augustus

Voorbereiding

Het groot onderhoud aan de A50 wordt maanden van tevoren voorbereid. Het werk wordt tot op het uur gepland om ervoor te zorgen dat de snelweg weer op tijd open kan. Honderden machines en bouwvakkers gaan 24 uur per dag aan het werk in de vakantieperiode.

1
juli

Uitlegvideo

Wat gaat er vooraf aan de wegafsluiting tussen Veghel en Paalgraven? Er komt meer bij kijken dan je zou denken!

14
juli

Vooraankondiging

Op 14 juli zijn er borden op de snelwegen en provinciale wegen rond de A50 geplaatst om weggebruikers voor te bereiden op de wegafsluiting van 29 juli tot 15 augustus. Tekstkarren langs de weg tellen af naar de afsluiting als extra opvallende aankondiging.

20
juli

Omleidingen

Rijkswaterstaat communiceert de alternatieve routes voor de weggebruikers. Langs de weg worden voorgestelde omleidingsroutes aangegeven met behulp van 350 gele tekstborden. Het werk is bijna begonnen!

Rechter rijbaan

Het groot onderhoud aan de A50 wordt in twee fases uitgevoerd. Als eerste is de rechter rijbaan van Veghel naar knooppunt Paalgraven aan de beurt. Deze rijbaan wordt tot 5 augustus afgesloten, zodat alle werkzaamheden in één keer achter elkaar uitgevoerd kunnen worden.

30
juli

Frezen en vegen

Voordat we het asfalt kunnen vernieuwen, wordt het oude asfalt tot aan de betonconstructie gefreesd. Daarna word de weg met nieuw 2L-ZOAB (tweelaags Zeer Open Asfalt Beton) overlaagd. Dit doen we samen met onze partners Freesmij, Wolfswinkel en Millenaar & Van Schaik.

4
augustus

1-5
augustus

5
augustus

Rechter rijbaan open

Ondanks het slechte weer gaat de A50 tussen Veghel en knooppunt Paalgraven in de richting van Oss en Nijmegen rond 21:00u weer open voor het verkeer.

Linker rijbaan

Na openstelling starten direct de werkzaamheden aan de andere kant van de A50, richting Eindhoven. Daardoor is er tot maandag 15 augustus geen verkeer mogelijk tussen knooppunt Paalgraven en afrit (11) Veghel in de richting van Eindhoven. Er vinden nagenoeg dezelfde werkzaamheden plaats in een soortgelijke volgorde. De highlights:

5
augustus

Geleiderail

De geleiderail wordt gerepareerd en waar nodig vervangen. Op de viaducten hangt de geleiderail gedeeltelijk over het asfalt. De bovenbouw van de geleiderail wordt gedemonteerd zodat het asfalt gefreesd en opnieuw aangebracht kan worden.

8-15
augustus

SAMI & Asfalteren

Tussen de betonconstructie en het nieuwe asfalt komt een scheurremmende laag (SAMI). Voor de A50 hebben we het over 350.000m2. Dit zorgt voor hechting en dat scheuren in het beton niet overgedragen worden naar het asfalt. Op deze laag wordt met een snelheid van 300m/h het nieuwe DZOAB aangebracht.

14
augustus

Laatste lijntjes

De definitieve wegmarkering wordt aangebracht. Op de A50 doen we dat niet met verf, maar zogenaamde 'plakbelijning'. Check hoe het werkt in deze video.

15
augustus

Afsluiting voorbij

Als alles volgens planning verloopt, gaat de linker rijbaan van de A50 op 15 augustus weer open voor het verkeer. Het groot onderhoud aan de A50 tussen Oss - Veghel is dan afgerond. Zo zorgen we voor Rijkswaterstaat voor een vlotte en veilige doorstroming op de weg.