Skip to content
Erika Vos_1.jpg
Iedere dag een woning opleveren

"Ik ga me hier niet vervelen"

14 juni 2021

Erika Vos (24) deed haar vierdejaarsstage en afstudeeronderzoek bij Heijmans en besloot daarna te blijven. Nu werkt ze als assistent uitvoerder aan de verduurzaming van 125 woningen in Hoogezand-Sappemeer. “Waarom zou ik weggaan als ik hier op mijn plek zit en alle mogelijkheden krijg?”

Iedere ochtend arriveert Erika tussen zeven en kwart over zeven op de bouwplaats aan de Nieuweweg, om de dag te starten in haar hoekje van de keet. “Ik check mijn mail en kijk of er iets dringends of bijzonders is. Zijn er nieuwe jongens op de bouw, dan schrijf ik ze in. Daarna hebben we voormannenoverleg. Met onze eigen voorman, die van de installateur, de afbouw en de schilder. Ik vraag dan waar ze tegenaan lopen, of ze goed op schema lopen en af er afwijkingen zijn. En meestal besluit ik het overleg met: 'Denk aan je hesje'!”, lacht Erika, die duidelijk goed op haar plek zit.

Toch koos ze na de middelbare school eerst voor een heel andere loopbaan. “Ik was altijd met mijn handen bezig, dingen aan het maken en tekenen, mijn vader heeft een bouwbedrijf en ik vond het altijd heel leuk om hem te helpen. En toch koos ik geen Bouwkunde. Vooral omdat anderen zeiden: jij bent zo tenger en verlegen, dan moet je toch niet tussen al die mannen gaan werken. Dus ging ik voor een studie Verpleegkunde.”

De uitvoering in

Al snel kwam Erika erachter dat de studie niet bij haar paste. “Bovendien vond ik het psychisch zwaar en het gekibbel onder al die meiden vond ik niks. Toen ik eenmaal de knoop had doorgehakt, dacht ik: 'jullie bekijken het allemaal maar, ik ga gewoon Bouwkunde doen'.” Die studie bleek ook niet makkelijk, maar paste wel bij haar. “Dat we in het eerste jaar meteen voor onze eigen woning een uitbouw moesten bedenken en uitwerken, vond ik fantastisch. De architectuurlessen in het tweede jaar spraken me minder aan. Toen wist ik zeker dat ik na mijn studie de uitvoering in wilde. Niet op papier dingen maken, maar in het echt.”

Tijdens een bedrijvendag sprak Erika een enthousiaste medewerker van Heijmans. “Hij vertelde over de fijne sfeer en dat sprak me aan. Toen ik eenmaal aan mijn vierdejaars stage begon, merkte ik dat zijn verhalen klopten. Het voelt alsof ik in een familiebedrijf werk waar iedereen elkaar kent.” Toen Erika het aanbod kreeg om na haar afstuderen te blijven werken bij Heijmans, twijfelde ze heel even. Maar al snel wist ze wat ze moest doen. “Waarom zou ik weggaan als ik hier op mijn plek zit en alle mogelijkheden krijg om mijzelf te ontwikkelen?”

Erika Vos_10.jpg

Wensen van bewoners

Inmiddels werkt Erika een aantal maanden als assistent-uitvoerder op een project voor groot onderhoud aan 125 woningen in Hoogezand-Sappemeer. “Ik ben daar verantwoordelijk voor alle binnenwerkzaamheden. Het verschilt per woning wat we uitvoeren. We maken sowieso een isolatiewand in de berging, leggen een nieuwe gasleiding en brengen mechanische ventilatie aan. Daarnaast verschilt het per adres of we ook de keuken, toilet of badkamer aanpakken. Daarnaast hebben de bewoners vaak wensen, bijvoorbeeld dat de keukenkastjes iets lager moeten hangen dan standaard. Het is aan mij om het overzicht te houden en te zorgen dat alles wordt uitgevoerd zoals afgesproken.”

"De hectiek en afwisseling maken het leuk, ik ga me hier niet vervelen.”

Leren in de praktijk

Het project in Hoogezand-Sappemeer omvat ook buitenwerkzaamheden, waarvoor een collega van Erika verantwoordelijk is. “Het is fijn om met hem samen te werken en te sparren. Wat ik op dit moment vooral lastig vind, is het aansturen van mensen op de bouwplaats en het gesprekken voeren als de planning niet wordt gehaald. Dat leer je niet op school, daar heb je praktijkervaring voor nodig. Zelf ben ik niet heel direct, maar dat is hier wel nodig. Dus zoek ik naar manieren waarop ik effectief kan communiceren, op een manier die bij me past.”

Ondanks die uitdaging weet Erika zeker dat ze de komende jaren wil blijven leren bij Heijmans. “Ik kan hier veel ervaring opdoen. Nu eerst bij groot onderhoud en daarna zou ik ook op nieuwbouwprojecten willen meelopen, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, om mijn kennis te verbreden. Binnen Heijmans voel ik me gesteund. Als ik iemand bel die ik nog nooit gesproken heb, hoor ik altijd: 'wat leuk dat je belt!' Iedereen wil elkaar helpen, dat geeft me een fijne omgeving om in te kunnen groeien.”