Skip to content
20191003_heijmans_crosscover_rotterdam_dsc9073.jpg
Veiliger en mooier oversteken

Heijmans Remarkable

Een zebrapad is een veilige oversteekplaats voor voetgangers, maar dit is niet altijd goed zichtbaar voor automobilisten. Heijmans heeft hiervoor een oplossing ontwikkeld: Remarkable, een innovatie waarmee een oversteekplaats beter zichtbaar is en het dus veiliger is om over te steken. De Remarkable is makkelijk in te passen in de bestaande verkeerssituatie en is bovendien budget vriendelijk.

Veiliger en mooier

Vooral veiliger én mooier oversteken, dat is het uitgangspunt van Remarkable. Voor automobilisten is het een waarschuwing, terwijl voetgangers een groter gevoel van veiligheid en bescherming ervaren. De basis van de innovatie is een speciale markering met daarin een fluorescerend pigment dat oplicht door er een kleine hoeveelheid UV-verlichting op te laten schijnen.

Voorrang is vanzelfsprekend

Een veilige voetgangersoversteekplaats is er één waar voetgangers vanzelfsprekend voorrang krijgen van de overige verkeersdeelnemers. Remarkable is zo ontworpen dat dit verkeersgedrag wordt ondersteund, door middel van:

  • Witte strepen voor herkenbaarheid
    Met de witte dwarsstrepen behoudt Remarkable de herkenbaarheid en de functionaliteit van een traditionele oversteekplaats. Doordat de witte vlakken oplichten, ontstaat er meer contract tussen belijning en achtergrond en valt de oversteekplaats meer op.
  • Vrolijke kleuren voor extra aandacht
    Onder de witte dwarsstrepen heeft Remarkable een patroon in heldere kleuren. We maken voor het patroon gebruik van herkenbare vormen uit verkeerssituaties, zoals een driehoek of pijlen die met de punt naar je toe wijzen. Dit geeft een associatie met haaientanden, een symbool waardoor een bestuurder automatisch voorrang verleent. Een ontwerp op maat van het patroon is mogelijk.

Wet- en regelgeving

Remarkable voldoet aan de uitvoeringsvoorschriften van het BABW en de richtlijnen van CROW. De oversteek wordt namelijk altijd aangelegd met witte dwarsstrepen van minimaal 4 meter breed en een lijndikte en tussenruimte van 0,5 meter. Aan de kleur tussen de witte strepen wordt door geen enkele officiële instantie eisen gesteld.

Ook voor kruispunten en rotondes

De fluorescerende coating kan ook aangebracht worden op kruispunten en rotondes in slecht verlichte (buiten)gebieden. Hierdoor licht ‘s avonds de markering op, wat zorgt voor een betere zichtbaarheid van de wegsituatie en een veiligere omgeving.

Neem contact met ons op