Skip to content
img_solar_highways_nieuw.jpg
Modulair zonne-geluidsscherm met hoge energieopbrengst

Solar Noise Barriers (SONOB)

Nederland verduurzaamt in rap tempo. Ons land telt al 12 miljoen zonnepanelen. Toch leveren die maar 2% van de totale energiebehoefte. Om de energietransitie mogelijk te maken, kan het niet anders dan dat wij nog slimmer omgaan met de beschikbare ruimte.

Heijmans bedenkt oplossingen die niet ten koste gaan van waardevolle grond. De ruimtelijke infrastructuur biedt immers een groot potentieel voor de uitrol van zonne-energie. Zo staat alleen al langs de Nederlandse snelwegen bijna 800 kilometer aan geluidsschermen, die bij uitstek geschikt zijn om zonne-energie op te wekken. In binnen- en buitenland zijn daar inmiddels diverse voorbeelden van te vinden. Helaas rechtvaardigden deze demonstratieprojecten niet de extra investering, werden deze door stakeholders onvoldoende gewaardeerd of bleken ze te gevoelig voor diefstal en vandalisme. Tot nu.

Doordacht ontwerp met hoog rendement

Na eerdere praktijktesten is Heijmans samen met TNO en RWS in 2018 langs de A50 bij Uden met het project Solar Highways gestart. Het resultaat is SONOB: Nederlands enige geluidsscherm met geïntegreerde, dubbelzijdige zonnepanelen waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van het zonlicht.

SONOB is als één mooi geheel ontworpen. Aan de voet een betonnen plint, bovenin zonnepanelen in gehard veiligheidsglas. Een antireflectie-coating vergroot het rendement en vermindert de hechting van vuil. De hoogwaardige afwerking maakt SONOB minder gevoelig voor storingen of vandalisme. Dankzij de modulaire opbouw is deze geluidswering eenvoudig uit te breiden of te repareren in geval van schade.

Modellerings-software stelt Heijmans in staat om vooraf de opstelling te toetsen op maximale energieopbrengst. De resultaten van jarenlange ervaring spreken voor zich: het geluidsscherm bij Uden wekt consequent voldoende energie op om circa 60 huishoudens van stroom te voorzien. In dit artikel lees je meer achtergrond-informatie over SONOB op de A50.

Wilt u weten hoe SONOB u helpt met uw duurzame ambities? Onze sales managers denken graag met u mee.

8 voordelen van de SONOB

  1. Hoge energieopbrengst in vrijwel elke oriëntatie
  2. Bewezen betrouwbaar
  3. Modulair systeem
  4. Robuust ontwerp
  5. Esthetisch, fraaie uitstraling
  6. Dubbel ruimtegebruik
  7. Gunstig in onderhoud
  8. Hogere omgevingsacceptatie vanwege het duurzame karakter