Skip to content
024geldrop_led-mw09.jpg
De kunst van het uitlichten

Verlichting

Kunstlicht geeft ongekende mogelijkheden. Het creëert tijd, is zelfs onmisbaar in de economie, voor een beter zicht en sociale veiligheid, maar ook voor een fraaie uitstraling van gebouwen of kunstwerken. Elke situatie vraagt echter om ander licht. Langs wegen, in tunnels en stadscentra, op vliegvelden, bedrijventerreinen, recreatiegebieden, parkeerterreinen, sportvelden en voor het esthetisch aanlichten van gebouwen. Geen situatie is hetzelfde.

Oog voor toepassingen

Openbare verlichting van A tot Z is een van de kernactiviteiten van Heijmans, van advies en ontwerp, nieuwbouw en/of renovatie, van preventief en correctief onderhoud tot advies en beheer. Juist in de combinatie van die facetten leveren we toegevoegde waarde. Een armatuur plaatsen, kan namelijk iedereen. Maar een heel verlichtingsplan maken, voor wijk, straat of snelwegknooppunt, een compleet vliegveld inclusief de start- en landingsbanen of een sportcomplex op topniveau verlichten, dat vereist inzicht, technische expertise en niet in de laatste plaats kennis van de toepassing. Het is juist die knowhow die ons bijzonder maakt. Zodat de bouw, sport, vliegverbinding of snelweg goed verlicht op weg zijn.

Om deze kennis verder te ontwikkelen werken we aan innovaties om de veiligheid te garanderen en het milieu te sparen. Denk aan het gericht schakelen van lampen, om te zorgen voor minder lichtvervuiling, lichthinder en verblinding bij een lager energieverbruik, terwijl de lichtprestatie blijft voldoen aan de normen. LED-verlichting is daarvoor ideaal. Het heeft een beperkt stroomverbruik, is dimbaar en heeft geen opwarm- of afkoeltijd.

Verlichting in de praktijk

Heijmans is gespecialiseerd in vele facetten van verlichting zoals voor sport, openbare ruimtes, vliegvelden, bedrijvenparken, tunnels en parkeerterreinen. Maar er is meer. Verlichting speelt een belangrijke rol bij stadsvernieuwing en stadsverfraaiing. Architectonische, culturele en esthetische kenmerken van een stad, buurt of object kunnen worden geaccentueerd en daarmee tot uitdrukking gebracht. Een middeleeuwse kerk, een oude fabriek of dat monumentale pand. Maar ook die moderne kantoortoren. Ze komen prachtig tot hun recht met verlichting. Zo werkten we in 2013 aan het uitlichten van de Domtoren in Utrecht.

Neem contact met ons op