Skip to content
Verkeersregelinstallatie VRI
Slimme oplossingen voor betere doorstroming

Verkeersregelinstallatie (VRI)

De verkeersregelinstallatie (VRI) regelt het verkeer. Dat klinkt simpel, en laat zich daarom eenvoudig uitleggen. Bij Heijmans zijn we gespecialiseerd in doordachte ontwerpen voor VRI’s en staan we bekend om onze innovatieve en intelligente oplossingen (iVRI’s). Met onze totaaloplossingen helpen we wegbeheerders het verkeer zo soepel mogelijk te laten doorstromen, uiteraard rekening houdend met alle wettelijke bepalingen, verkeersregels en andere normen en richtlijnen.

Een verkeersregelinstallatie is beter bekend als een verkeerslicht, of in de volksmond een stoplicht. De groene, geel/oranje en rode signalen maken duidelijk wie er mag doorrijden en wie er moet stoppen. Bij Heijmans ontwerpen we VRI’s, adviseren we over intelligente innovaties en helpen we wegbeheerders het verkeer zo soepel mogelijk te laten doorstromen. Dit zorgt voor duurzamer en veiliger verkeer.

Betere doorstroming met meer voordelen

De optimale verkeersdoorstroming is het hoofddoel van iedere VRI. VRI’s zorgen voor de doorstroming van het verkeer, dit zorgt voor minder wachttijden en regelt dat de auto’s korter gebruik maken van de omgeving. Hierdoor veroorzaakt het verkeer minder geluid- en stank overlast, reduceren we de CO2 uitstoot en fijnstof.

Een innovatieve verkeersregelinstallatie levert bovendien meer voordelen op:

  • Meer praktische informatie voor weggebruikers
  • Betere voorspellingen van resterende wachttijd voor een rood licht
  • Ontspannen ritten dankzij afstemming van VRI’s op verkeersdrukte

Intelligente verkeersregelinstallaties

Verkeersregelinstallaties kunnen dankzij innovatieve technologieën een stuk intelligenter. Dat biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om met verkeer te communiceren.

Traditioneel gebeurt dat met detectielussen, die nog altijd de basis vormen voor de detectie van verkeersaanbod. Op wegen met een (relatief) lage verkeersintensiteit kunnen VRI’s hun programma afstemmen op het verkeersaanbod.

Intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) communiceren via Bluetooth (in de toekomst zal dit zelfs via de auto zelf gaan, met short distance techniek (di-Vri’s)) en internetverbindingen, bijvoorbeeld met apps voor navigatie, file- en flitsinformatie. Ook openbaarvervoerbedrijven experimenteren met applicaties die in verbinding staan met intelligente VRI’s.

In de toekomst zal de VRI daarom steeds slimmer worden. Het biedt mogelijkheden om weggebruikers meer praktische informatie aan te bieden, en de verkeersregelinstallaties af te stemmen op het (te verwachten) verkeer. Ook zullen VRI’s kunnen communiceren en ingrijpen op de toekomstige auto’s. Dit draagt allemaal bij aan een nog betere doorstroming en een hogere veiligheid.

Totaaloplossing voor wegbeheerders

Heijmans is gespecialiseerd in totaaloplossingen voor verkeersregelinstallaties voor wegbeheerders. Onze specialisten gaan met bijvoorbeeld verkeerskundigen en gedragswetenschappers in gesprek om vast te stellen hoe de weg is ingedeeld. Op basis daarvan ontwikkelen we een programma, om de juiste richtingen in het ontwerp te bepalen. Bovendien denken we na over innovatieve oplossingen voor verkeersregelinstallaties, net als duurzamere producten dankzij bijvoorbeeld zonnecellen op verkeerslichten voor de energievoorziening.

Dankzij onze goede contacten met (systeem)leveranciers kunnen we complete installaties leveren op basis van onze ontwerpen en programma’s. Samen met wegbeheerders realiseren we verkeersregelinstallaties die de doorstroming optimaal bevorderen.

Wil je meer weten over onze verkeersinstallaties en hoe we iedere dag werken aan een betere doorstroming? Neem contact met ons op, dan vertellen onze specialisten je graag meer.

Neem contact met ons op