Skip to content
p6200132.jpg
Grote overspanning, slanke constructie

Voorspantechnieken

Met voorspanning is het mogelijk om bruggen, viaducten en tunnels slanker te construeren en bij hoge belastingen een grote overspanning te bereiken. Doordat trekspanningen worden weggespannen wordt het mogelijk constructies te bouwen die voldoen aan de hoogste eisen van belastbaarheid en duurzaamheid. Heijmans beschikt over een gespecialiseerd team van opgeleide werknemers en een systeem dat wereldwijd onderscheidend is. Daarmee zijn wij een betrouwbare en ervaren partner op het gebied van voorspanning.

Drie verwerkingsmethodes

Er zijn drie verschillende methodes van voorspanning mogelijk:

  1. Met aanhechting (VMA)
  2. Zonder aanhechting (VZA)
  3. Externe voorspanning.

Bij voorspanning met aanhechting worden na het voorspannen de kabelkanalen geïnjecteerd met cementmortel en wordt het voorspanstaal beschermd. Zo ontstaat een samenwerking tussen voorspanstaal en omhullende betonconstructie. Bij voorspanning zonder aanhechting vindt geen overdracht van krachten plaats tussen het voorspanstaal en de omhullende constructie. Het voorspanstaal, bestaande uit strengen, wordt omringd door kunststof. Nadat strengen in de juiste positie zijn gelegd, wordt het beton stort. Nadat het beton op sterkte is gekomen, wordt er aangespannen. Bij externe voorspanning worden de strengen buiten de constructie aangespannen.

VSL-Systemen

De VSL-systemen waar Heijmans mee werkt worden sinds 1956 wereldwijd toegepast en hebben hun kwaliteit en betrouwbaarheid ruimschoots bewezen. Alle VSL-systemen die Heijmans gebruikt voldoen aan de Europese normen en bezitten een Europees certificaat (ETA). Het VSL-voorspansysteem voorziet eveneens in externe toepassing van voorspanning. Naast de voorspansystemen zijn tevens tuikabelsystemen, grondankers en staafsystemen van VSL voorhanden.

Heijmans heeft door de jaren heen een breed scala aan projecten gerealiseerd. Van bruggen tot tunnels, van voorspanning met- en zonder aanhechting tot externe voorspanning. Onze specialisten denken graag in een vroegtijdig stadium met u mee. Zo kunnen we met onze kennis en ervaring een kwalitatief en economisch goede oplossing voor u bieden. Wilt u meer weten over het toepassen van voorspanning bij uw project? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Neem contact met ons op