Skip to content
Zelfhelend beton
Zelfhelend beton heeft groot toekomstpotentieel

Zelfhelend beton

Als makers van de gezonde leefomgeving zetten we bij Heijmans nadrukkelijk in op innovatieve, duurzame oplossingen voor de bebouwde omgeving. Zelfhelend beton is daar een mooi voorbeeld van.

Wat is zelfhelend beton?

Door toevoeging van bijzondere hulpstoffen kan beton zelfhelend worden gemaakt. Dit microbiologische procedé is ontwikkeld aan de TU Delft en sinds enkele jaren commercieel beschikbaar. De combinatie van bacteriesporen en voedingsstoffen levert als het ware een ‘betongeneesmiddel’ op, of in vaktermen: healing agent, waarvan de bacteriën actief worden zodra ze door scheuring in aanraking komen met vocht en zuurstof. Als gevolg daarvan vullen de bacteriën de scheuren met een dichtende kalksteenlaag.

Zelfhelend beton kan volstaan met tot ongeveer de helft minder horizontaal wapeningsstaal, wat fors bijdraagt een het reduceren van de CO2-uitstoot. Door toevoeging van bacteriesporen worden scheuren op biologische wijze hersteld, wat de levensduur van onder meer bruggen, wegen en viaducten aanzienlijk verlengt.

Groot toekomstpotentieel

Als makers van de gezonde leefomgeving zetten we bij Heijmans nadrukkelijk in op innovatieve, duurzame oplossingen voor de bebouwde omgeving. We willen voorloper zijn en geloven sterk in krachtenbundeling. Heijmans is actief deelnemer in het nationale Betonakkoord, een samenwerkingsverband tussen opdrachtgevers, bouwbedrijven en leveranciers. De aangesloten ketenpartners werken in dit verband nauw samen aan innovaties die moeten leiden tot een verdere verduurzaming van de sector.

Zelfhelend beton in de praktijk

In Rijen, Noord-Brabant, is een nieuwe spooronderdoorgang gebouwd met een innovatieve toepassing van zelfhelend beton. Dit project, uitgevoerd door Heijmans Infra in samenwerking met ProRail en de provincie Noord-Brabant, dient als pilot om de waterdichtheid en duurzaamheid van zelfhelend beton te testen.