Kouserelining
Veel drinkwaterleidingen stammen van kort na de Tweede Wereldoorlog, toen Nederland een forse 'bouwpiek' meemaakte. Drinkwaterbedrijven zien zich binnen enkele jaren dan ook voor een grote saneringsopgave gesteld, doordat deze leidingen aan vervanging toe zijn. Sleufloze technieken vormen het antwoord van Heijmans op de binnenkort te verwachten piek in het aantal saneringen van drinkwaterleidingen. Zonder graven leidingen vervangen, bijvoorbeeld door kousrelining of pipecracking. Het voorkomt overlast voor de omgeving, bespaart tijd en geld.
Kousrelining
Kousrelining is het aanleggen van een nieuwe drinkwaterleiding in een bestaande buis. Heijmans ontwikkelde met Koninklijke DSM, Insituform en Waverail het systeem Hydrofit™ op verzoek van Waterleiding Maatschappij Limburg (WML). In de bestaande leiding wordt een harskous uitgerold en onder waterdruk tegen de bestaande leiding aangedrukt. Vervolgens wordt de temperatuur van het water in de kous langzaam opgevoerd naar circa 80˚ Celsius, dit veroorzaakt een chemische reactie, hierdoor gaat de hars uitharden. De buis die daardoor ontstaat vervangt de oude buis, inclusief alle constructieve eigenschappen. Naast de leiding voorziet Hydrofit™ in de aanleg en aansluitingen en kan circa drie keer sneller dan traditionele methoden worden aangelegd.
De hars is speciaal door DSM ontwikkeld voor de toepassing in de drinkwatersector en voldoet aan de hoogste normen die in deze sector gelden. Hydrofit™ voldoet aan de KIWA-ATA-eisen en Good Manufacturing Practice (GMP), waarmee het systeem aan nog scherpere eisen dan de wet- en regelgeving voldoet.
Pipecracking
Bij pipecracking wordt een oude leiding 'gekraakt' door er een zogeheten 'ruimer' met een snijmes doorheen te trekken. Achter deze trekkop wordt een nieuwe leiding met dezelfde of een grotere diameter door de oude heen getrokken. De nieuwe buis volgt dus hetzelfde leidingtracé. Na het eerste project eind 2013 in de Limburgse gemeente Beek met toepassing van nodulair gietijzer hebben Heijmans en WML pipecracking in juni 2014 ook succesvol toegepast in Simpelveld, deze keer met toepassing van een krasvaste HDPE kunststof buismateriaal. Het ging hierbij om een tracé waarbij ook een aantal huisaansluitingen op de hoofdleiding zijn aangesloten.
Het vervolg
Heijmans blijft de twee bovenstaande technieken verder door ontwikkelen met zijn partners en zoekt tevens naar andere innovaties om de saneringsopgave van de drinkwaterbedrijven zo efficiënt en effectief mogelijk aan te pakken. Het doel is om het hoge kwaliteitsniveau van ons drinkwater in stand te houden en de maatschappelijke overlast te minimaliseren.