Skip to content
Park Vijfsluizen van bovenaf
Park Vijfsluizen, Vlaardingen

Energie uit de lucht: dit is Park Vijfsluizen

Om de gebouwde omgeving van Nederland versneld energieneutraal te maken, bedenkt Heijmans Energie samen met Heijmans Vastgoed innovatieve en duurzame oplossingen voor nieuwbouwprojecten op het gebied van energie. In nieuwbouwproject Park Vijfsluizen werd die innoverende oplossing gevonden in een compacte luchtwarmtepomp op het dak.

Park Vijfsluizen in het kort

  • Nieuwbouwproject in Vlaardingen
  • Appartementengebouw met 155 woningen
  • Collectief luchtwarmtesysteem met individuele warmtepompen

Omgevingsfactoren bepalen basiskeuze

Vanwege de omvang van dit project leek een collectieve installatie het meest interessant. De bodem is hier echter niet geschikt voor bodemenergie. Daarom is er niet gekozen voor een warmte-koude-opslag-systeem (WKO-systeem). Het aanleggen van bodemlussen was, gezien de relatief kleine bouwkavel en vele heipalen, ook geen efficiënte optie. Daarom is hier gekozen om energie uit de lucht te kiezen. Dat bleek de meest duurzame optie voor deze omgeving.


​​​​​​​Luchtwarmtepomp

Haalt energie uit: omgevingslucht

Deze pomp haalt basisenergie uit de lucht. Deze voedt individuele warmtepompen in de woning. Die warmtepomp zet het dan weer om in verwarming, tapwater en koeling.

​​​​​​​Voordeel:

  • Een luchtwarmtepomp is overal op het dak te plaatsen

Nadelen:

  • Maakt geluid
  • Genereert trillingen

Modulair, onderhoudsvriendelijk én laag in kosten als eisen

Klassieke luchtinstallaties zijn erg groot. We wilden graag gaan voor een kleine, eenvoudige installatie die ook goedkoop te onderhouden is. Niet te complex, dus. Daarnaast was het belangrijk dat het systeem schaalbaar is. Om aan dat eisenpakket te kunnen voldoen, zijn we aan de slag gegaan met een nieuw concept: het toepassen van SKID’s – modulaire, prefab frames waarin technische componenten vooraf zijn samengebouwd.

Per SKID kunnen 8 tot 12 woningen gezamenlijk gevoed worden. De SKID wekt bronwarmte op door basisenergie vanuit de lucht te halen. Deze voedt de individuele warmtepompen in de woning en die warmtepomp zet het dan weer om in verwarming en tapwater. We hebben voor individuele warmtepompen gekozen omdat dit een efficiënte manier van verwarmen is die goed scoort in de BENG door het lage energieverbruik.

Park-Vijfsluizen Vlaardingen met bootje

Een compact en schaalbaar systeem

Het eindproduct is een compact systeem, dat licht op het dak is. Deze wordt geprefabd en wordt dus in één keer op het dak getild, wat de realisatie vereenvoudigt. Daarnaast kunnen de woningen via het centrale leidingwerk ook onderling warmte en koeling uitwisselen. Als er in de ene woning gekoeld wordt, wordt er warmte afgegeven. Die warmte gaat terug in het systeem, en als de buren op dat moment het appartement willen verwarmen, halen die de warmte er weer uit. Dat maakt het energetisch een aantrekkelijk concept. Daarnaast is het door de SKID’s modulair en zo groot of klein te maken als nodig is.

Een succesvolle samenwerking

Het luchtwarmtesysteem dat we hier zelf gebouwd hebben is een uniek concept, bedacht vanuit een intrinsieke motivatie om de meest duurzame oplossingen te komen. De manier hoe we een concept vervolgens doorvertalen naar de praktijk, typeert Heijmans Energie . Door onze samenwerking met Heijmans Vastgoed integreert het systeem goed met het gebouw, en komen we tot een zo duurzaam mogelijke oplossing, die ook voor de bewoner én ontwikkelaar interessant is.

Een rendement van 500%

En wat is nu het voordeel van een dergelijke warmtepomp-oplossing? Dat is simpel. “Je stopt er 1 euro en er komt er 5 euro uit”, aldus projectmanager Energie Tom Klercq. Het hoge rendement komt niet alleen door de warmtepomp, maar ook de zonnepanelen en het sedumdak dragen hieraan bij. Het groene dak zorgt tevens voor meer biodiversiteit. Oftewel, bewonerscomfort gegarandeerd.

Meer weten over Park Vijfsluizen?

​​​​​​​Wil je meer weten over de rol van Heijmans Energie in project Park Vijfsluizen? Of benieuwd wat Heijmans Energie kan betekenen voor jou? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Neem contact met ons op