Skip to content
Saneringsinstallatie in werking om vervuild grondwater te zuiveren.
Tot in de bodem uitgezocht

Bodemsanering

In Nederland kennen we veel locaties waar de bodem verontreinigd is. Denk aan een oude bedrijfslocatie waar vroeger met chemische middelen werd gewerkt of een lekkende oude olietank. Maar ook verontreiniging door brand of andere bedrijfsongevallen. Als er een nieuwe bestemming voor de plek komt, brengt dit de nodige onzekerheid met zich mee over de aanpak, de kosten en de benodigde tijd om grond bouwrijp te maken.

Bodemsanering is lastige materie, onder andere door de verschillende vormen van bodemverontreiniging (grond/grondwater/waterbodem), de verschillende oorzaken en het grote aantal verschillende procedures voor meldingen en onderzoek. De specialisten van Heijmans kunnen door middel van een gedegen bodemonderzoek adviseren over het type verontreiniging, de risico’s, wanneer een bodemsanering noodzakelijk is en welke saneringstechnieken het best toegepast kunnen worden.

De bodemspecialisten van Heijmans geven duidelijkheid en zijn experts op het gebied van in-situ sanering, ex-situ sanering, PFAS sanering, SoSeal en grondwaterzuivering. Zij kunnen de bodem schoonmaken met zo min mogelijk hinder voor de omgeving.

Onze toegevoegde waarde

  • Altijd maatwerk, maar wel efficiënt door het brede scala aan saneringstechnieken dat wij aanbieden.
  • Hinder beperkend saneren, voor een gezonde leefomgeving.
  • Alle expertises en materieel in eigen huis.

Bodemonderzoek en advies

Bodemonderzoek is essentieel bij infrastructurele projecten om vast te stellen of er bodemverontreiniging aanwezig is. Dit begint met een historisch vooronderzoek, gevolgd door verkennend bodemonderzoek. Afhankelijk van de uitkomst vindt nog nader onderzoek plaats. Heijmans helpt met de bodemrisicoanalyse volgens de Nederlandse Richtlijn Bodembescherming (NRB) en geeft advies over aanvullende maatregelen of saneringsplannen. We zorgen dat de werkzaamheden altijd onder milieukundige begeleiding plaatsvinden en voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, zoals de Omgevingswet.

Op basis van de vastgestelde (bodem)kwaliteit bepalen we of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Voor het werken in verontreinigde grond stelt Heijmans de saneringsplannen of BUS-meldingen op. Vervolgens dragen wij er zorg voor dat de werkzaamheden onder milieukundige begeleiding worden uitgevoerd.

Bij niet sterk verontreinigde grond beoordelen wij welke spelregels van toepassing zijn voor de betreffende bouwlocatie. Denk hierbij aan een bodembeheerplan, bodemkwaliteitskaart, grootschalige bodemtoepassing, immobiliseren, toepassen alternatieve bouwstoffen. Indien gewenst stellen wij een materiaalstromen-/ grondstromenplan op. Om de naleving te borgen draagt Heijmans zorg voor registratie van materiaalstromen.

Saneren van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)

Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) zijn de gevaarlijkste stoffen voor mens en milieu. Het streven is om ZZS uit de leefomgeving te weren. De Omgevingswet en onderliggende besluiten stellen daarom regels aan ZZS die kunnen vrijkomen bij bedrijfsmatige activiteiten. Een voorbeeld hiervan zijn PFAS (Per- en polyFluor Alkyl Stoffen) die schadelijk zijn voor het milieu en bij hogere concentraties schadelijk zijn voor mensen. Door de brede toepassing van PFAS in allerlei producten wordt verontreiniging met PFAS inmiddels teruggevonden in de bodem, het grondwater en in oppervlaktewater. Dit bedreigt direct onze leefomgeving, ons drinkwater en onze voedselvoorziening. De huidige wetgeving heeft grote impact op de verwerking van grond en bagger. Heijmans adviseert bedrijven en overheidsinstanties over het omgaan met en helpt bij de PFAS sanering en verwijderen van ZZS stoffen door middel van bodemsanering.

Saneringsplan

Heijmans stelt voor elk project een saneringsplan op, waarin saneringsdoelstellingen en methoden worden beschreven. Afhankelijk van het type verontreiniging, met name of het een mobiele- of immobiele verontreiniging is, wordt een plan gemaakt. Dit plan wordt na goedkeuring door de overheid uitgevoerd, en na voltooiing evalueren we de resultaten in een saneringsverslag. Is de sanering voltooid, maar zijn er nog restverontreinigingen? In dat geval verzorgen wij een nazorgplan met monitoring en actieve beheersmaatregelen om de bodemkwaliteit op lange termijn te waarborgen.

Onze saneringsspecialisten

De bodem specialisten van Heijmans kunnen u van dienst zijn bij bodemonderzoek, saneringsplannen en de daadwerkelijke bodemsanering. Tevens adviseren wij u graag over alle civieltechnische, milieutechnische en veiligheidsaspecten die van de tenderfase t/m de onderhoudsfase voor een project noodzakelijk zijn. Wij denken graag in een vroeg stadium met u mee. Wilt u meer weten over bodemsanering bij uw project? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Wat is bodemsanering?
Bodemsanering is het proces waarbij vervuilde grond of waterbodems worden schoongemaakt om verontreinigingen te verwijderen of te beheersen. Dit is vaak nodig voordat bouwprojecten kunnen starten om de grond veilig te maken voor mens en milieu.

Wanneer is bodemsanering nodig?
Bodemsanering is noodzakelijk als uit bodemonderzoek blijkt dat er sprake is van verontreiniging die een risico vormt voor de gezondheid van mensen, ecologie of verdere verspreiding. Dit wordt vaak vastgesteld via een bodemrisicoanalyse.

Wat is PFAS en waarom is het gevaarlijk?
PFAS (Per- en polyFluor Alkyl Stoffen) zijn chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor zowel het milieu als de gezondheid van mensen. Deze stoffen worden veel gevonden in de bodem en het grondwater en vereisen speciale saneringsmethoden om te verwijderen.

Wat is het verschil tussen in-situ en ex-situ sanering?
In-situ sanering betekent dat de verontreiniging ter plaatse wordt behandeld zonder de grond af te graven. Ex-situ sanering houdt in dat de vervuilde grond wordt afgegraven en elders wordt gereinigd of verwerkt.

Hoe lang duurt een bodemsanering?
De duur van een bodemsanering hangt af van de omvang en ernst van de verontreiniging, de gekozen saneringsmethode en de locatie. Heijmans helpt bij het inschatten van de doorlooptijd na een grondig onderzoek.

Wat gebeurt er na de bodemsanering?
Na de bodemsanering wordt er een saneringsverslag opgesteld waarin de resultaten worden geëvalueerd. Indien nodig wordt er een nazorgplan opgesteld, waarin monitoring en beheersmaatregelen worden beschreven om de bodemkwaliteit te waarborgen.

Is bodemsanering verplicht volgens de wet?
Ja, in veel gevallen is bodemsanering wettelijk verplicht wanneer verontreiniging een risico vormt voor de gezondheid of het milieu. De Omgevingswet en andere regelgeving zoals de Nederlandse Richtlijn Bodembescherming (NRB) stellen eisen aan de sanering van vervuilde bodems.