Als je in een groene woonwijk woont, voel je je prettiger. Dat zit niet alleen tussen de oren, het is zelfs wetenschappelijk bewezen. Een groene woonwijk is beter voor het lichaam en het begint met de lucht die je inademt. Het helpt zelfs tegen sombere gedachten, vermoeidheid en pijn. Redenen genoeg dus om iedere wijk een stukje groener te maken!
Heijmans staat als ontwikkelde bouwer vaak aan het begin van een ontwerpproces. Bij het inrichten van een woonomgeving denken onze ingenieurs, samen met in-huis specialisten zoals biologen en gedragswetenschappers, na over een omgeving waarin mens én dier floreren. Inspelen op het veranderende klimaat speelt daarbij ook een grote rol.
Ook als jouw straat, wijk of gemeente nog niet op de lijst staat voor een professionele update, kun je al een positieve verandering in gang brengen. Hier zijn vijf tips.
1.Vraag het de bewoners
Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar de bewoners weten het beste hoe de straat ‘leeft’. Dus vraag het de buurtgenoten! Wat valt hen op? Wat zien ze aan natuur, welke kleine diertjes leven er? Hebben ze leuke voorbeelden of inspiratie om te delen?
2. Daag elkaar uit met groene ambities
Zoek je inspiratie? Bedenk dan met elkaar hoe het droombeeld van deze buurt eruit zou komen te zien. Denk nog even niet na over de ‘hoe dan’. Dat komt later wel. Wat is belangrijk in de wijk? Denk zo ruim mogelijk, over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld, hergebruik van materialen (circulair zijn) of een lage CO2-afdruk door een onderhoudsvriendelijke openbare ruimte. Herkennen we de noodzaak voor klimaatadaptatie? Minder steen en meer groen leidt tot minder warmte in de stad.
Tip 1 en 2 zijn heel makkelijk te organiseren. Onze omgevingsmanagers peilen geregeld meningen en stellingen in enquetes. Of nog beter, zet de bewoners interactief aan het werk met creatieve moodboards. Deel plattegronden uit en laat ze opnieuw inrichten. Of maak vellen met uitknipbare elementen, zoals bomen en straatmeubilair.
3. Klimaatverandering
Klimaatverandering is al lang geen ver-van-je-bed meer. Ook in Nederland worden de regenbuien heftiger, met flinke wateroverlast tot gevolg. Periodes van extreme droogte leiden tot een lager grondwaterpeil en inklinking van de bodem. Gelukkig realiseren we ons steeds meer dat alles volbouwen niet helpt. Iedere Nederlander kan thuis zijn steentje bijdragen door net wat meer groen in zijn tuin aan te leggen of voor halfopen, waterdoorlatende bestrating te kiezen.
Als Heijmans innoveren we veel nieuwe oplossingen voor de openbare ruimte. Eén daarvan is bijvoorbeeld Klimaflex, een nieuw soort asfalt dat water vasthoudt en langzaam doorgeeft aan de bodem.
4.Denk aan de diertjes
Het zal je verbazen hoeveel natuur er te vinden is, ook al woon je in een volgebouwde wijk. Van egels tot bijen en vleermuizen. Ze komen overal voor. En we kunnen ze allemaal een handje helpen. Je kent Heijmans misschien van de grote ecoducten, maar ook in de gebouwde leefomgeving helpen onze biologen de lokale flora en fauna door de openbare ruimte zo ideaal mogelijk in te richten. Natuurinclusief noemen we dat bij Heijmans. Denk aan nestkastjes, de juiste begroeiïng en dimbare verlichting.
Wil je als particuliere bewoner het verschil maken met je tuin? Dat kan! Voor onze gebiedsontwikkelingen werkt Heijmans samen met NL Greenlabel. Klik op deze link om jouw tuin diervriendelijker kan maken.
5. Leer en help elkaar
Overal waar buurtgenoten en andere betrokkenen elkaar opzoeken, werkt het aanstekelijk om samen duurzamer te worden! Het zal je verbazen hoeveel stappen er te maken zijn en hoeveel kennis er te delen is. En het mooie is, door samen te werken ontstaat er meer sociale verbinding, betrokkenheid én draagvlak in de buurt. Niet alleen een groener klimaat, maar ook een socialer klimaat!