Skip to content
Horizontaal gestuurd boren

Horizontaal gestuurd boren

Horizontaal gestuurd boren gebeurt vanaf het maaiveld. Het boren zelf gaat in drie fases volgens een vooraf nauwkeurig ontworpen boortracé.

Na het inrichten van het werkterrein en het controleren van de KLIC-gegevens. Graven we op maaiveldniveau het intredepunt (begin) en het uittredepunt (eind).

De eerste fase van horizontaal boren

De eerste fase van het boorproces zelf bestaat uit de pilotboring. Hierbij boren we met de boormachine de pilot-boorkop nauwkeurig door de grond naar het uittredepunt. Door de hoek van de boorkop aan te passen, kunnen we deze met grote precisie over honderden meters sturen. De grond die is weggeboord, wordt naar het maaiveld gebracht door middel van de boorvloeistof bentoniet. Als de eerste boorgang is gemaakt, is de tunnel gevuld met de boorvloeistof. Deze zorgt voor een stabiele boortunnel.

De tweede en derde fase

In de tweede fase wordt de boortunnel groter gemaakt door een ruimer al draaiend terug naar het beginpunt te trekken. Hierdoor ontstaat een tunnel met de gewenste maat. Hierna start fase drie: het intrekken van de productbuis of -buizen in de geboorde tunnel. In alle drie de fases wordt de boorvloeistof in de tunnel gepompt waardoor de vrijgekomen grond wordt afgevoerd. Met een recyclinginstallatie scheiden we de grond van de boorspoeling en hergebruiken we de boorspoeling in het boorproces.

4 kenmerken horizontaal gestuurd boren

  1. Geschikt voor het ondergronds kruisen van korte en lange afstanden – de meest gangbare met een afstand van 20 tot 1000 meter, met steeds frequenter boringen tussen 1000 en 2000 meter
  2. Flexibel door continu bepalen positie en bijsturing boorkop
  3. Relatief lage kosten en snelle uitvoering
  4. Minimale overlast voor milieu en omgeving

Advies nodig over horizontaal gestuurd boren?

De boorspecialisten van Heijmans denken graag in een vroeg stadium met u mee. Zo kunnen we met onze specialistische kennis en ervaring een kwalitatief en economisch goede oplossing voor u bieden.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Horizontaal gestuurd boren voor uw project? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Neem contact met ons op