Skip to content
NvdZ_HGL_19102020-10.jpg
Dé basisregels

Hoe maak je van de stad een fijne leefomgeving

Het klinkt misschien als een cliché, maar mensen voelen zich echt fijner in een mooie omgeving. Nog een wetenswaardigheid: in een schone omgeving doen mensen meer hun best de boel daadwerkelijk schoon te hóuden. Dat is niets nieuws, maar cruciaal inzicht om te zorgen dat onze leefomgevingen goed zijn ingericht. Maar hoe doe je dat? En wat zijn de basisregels?

Aangenaam, veilig en inspirerend

Een fijne leefomgeving voldoet bijna altijd aan drie elementaire voorwaarden. Het levert een aangenaam verblijf op, is (sociaal) veilig en het verrast! Om met die laatste te beginnen: maak het mooier. Een mooie omgeving helpt tegen sombere gedachten, geeft energie én inspireert. Soms wordt er bespaard op inrichting of uitvoering, maar bedenk je eens wat het de maatschappij opbrengt als je mensen inspireert en motiveert. Aan creatieve mogelijkheden geen gebrek. Kies eens voor andere materialen, andere vormen, kleuren of patronen. Ook met licht, geur en geluid kun je spelen. Benut bomen, bloemen en planten. Voeg waterelementen toe, zoals een fontein of een speelse waterval.

Is het ontwerp van de openbare ruimte doordacht? Dan is de bijdrage aan het dagelijkse leven en de aantrekkelijkheid van onze steden ongekend. Bijkomend voordeel; de openbare ruimte biedt kansen om buurtgenoten te ontmoeten, laat mensen zich meer verbonden voelen en beïnvloedt de mate van eenzaamheid en levenstevredenheid van bewoners. Door slim om te gaan met gebruiksmogelijkheden en dubbele functies voorkom je dat de openbare ongewenst ongebruikt blijft.

Eigenlijk is dé basisregel altijd na te denken vanuit de gebruiker. Dat klinkt makkelijker dan dat het is. Niet voor niets heeft Heijmans daar specialisten voor in dienst. Onze gedragswetenschappers zijn collega’s die nadenken over hoe mensen gebruik maken van ruimten en welke randvoorwaarden nodig zijn om een fijne omgeving te creëren door de juiste prikkels en signalen te geven. Die filosofie staat bekend als nudging, dat we bij Heijmans overigens regelmatig toepassen, zoals bij deze pilot. Van de inrichting van een nieuw te ontwikkelen woonwijk tot nieuwe innovaties in het verkeer. Nooit van gehoord? Het bekendste voorbeeld zijn de gekleurde routelijnen die je in menig ziekenhuis tegenkomt.

De ontwikkeling van de smart city biedt nog meer kansen voor de openbare ruimte. Niet alleen voor de beheerders die hun assets managen, maar juist voor de gebruikers. Wat dacht je van slimme verlichting, die alleen brandt (of intensiever schijnt) als er veel publiek is.

Meer lezen over fijne en duurzame leefomgevingen?
Download gratis magazine Buitengewoon.

Door dit formulier te versturen ga je akkoord met ons privacy statement