Meer over Roadmap Duurzame Huisvesting

Ruim 30 jaar werken Heineken en Heijmans al samen aan Heinekens duurzame doelstellingen. De laatste jaren zijn de organisaties steeds meer naar elkaar toe gegroeid. Een reactieve, uitvoerende samenwerking, is inmiddels uitgegroeid tot een strategisch partnership. Een invulling waarbij Heijmans proactief optreedt, en in alles voor Heineken vooruit denkt. Facility Manager Mathijs Schaft vertelt over de hechte samenwerking, en hoe Heijmans expertise bijdraagt aan een duurzamer Heineken in de toekomst.
Een van de grootste uitdagingen is de nieuwe wet- en regelgeving. Zoals een energielabel C in 2023 en A in 2030, voor alle panden van Heineken. Mathijs: “Hierdoor werd ik gedwongen om die duurzame expertise te halen die ik zelf niet in huis heb.” Die expertise vond hij bij Heijmans. “Heijmans opereert niet alleen reactief en beantwoordt mijn vragen, maar komt ook proactief met ideeën om de duurzame doelstellingen van Heineken te behalen. Daardoor is Heijmans voor mij de juiste, duurzame partner op operationeel, tactisch en strategisch niveau.”
Inmiddels zit Mathijs regelmatig met Heijmans om tafel, en ligt er een compleet duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan. Een plan om in één oogopslag vooruit te kunnen kijken naar 2030 en de panden van Heineken optimaal te verduurzamen. Vragen als: Welke innovaties zijn er op de markt? Welke installaties gaan we toepassen of preventief vervangen? Welke duurzame keuzes kunnen wij maken met de data die wij uit de panden onttrekken? En hoe kunnen we dat beter aansturen met bepaalde software?, komen allemaal aan bod. “Heijmans ontzorgt hierin, en draagt de expertise en concrete voorstellen aan om energieverbruik binnen de panden van Heineken écht te verminderen.”
Die vooruitziende blik van Heijmans ziet Mathijs in meer dingen terug. Bijvoorbeeld bij het vervangen van luchtbehandelingskasten straks in 2027. “Je wilt de theoretische vervangingen van installaties niet te vroeg, maar ook niet te laat plannen. Met de huidige marktontwikkelingen zijn er nu veel duurzame ontwikkelingen mogelijk die een grote besparing geven op onze energiekosten”, legt Mathijs uit. “Heijmans adviseert ons hierin op het gebied van de E en W installaties: ledverlichting, energiesensoren, klimaatsystemen en zonnepanelen. Zij kijken naar: wat is de huidige status van de techniek en wat kunnen we nu het beste gaan inzetten en gebruiken, wat ook toekomstbestendig en energiezuinig is?”
Door zorg te dragen dat je vastgoed in positie blijft met betrekking tot duurzaamheid, geef je het gebouw meer waarde, en bereid je het voor op een duurzame toekomst
Daarbij merkt Mathijs hoe belangrijk die expertise en data van Heijmans op het gebied van duurzaamheid zijn. Zo ook tijdens de energiescan die Heijmans voor Heineken deed. Daaruit bleek dat, door veranderde wetgeving, een van zijn gebouwen toch wél binnen de eisen viel. Mathijs: “Dat is voor mij echt de absolute meerwaarde van Heijmans, dat zij de huidige wet- en regelgeving langs de lat van mijn vastgoed kunnen leggen. En mij in één oogopslag laten zien welk gebouw wel aandacht hoeft te krijgen, en welke niet”. Hierdoor kan Heineken de juiste investeringen doen en maximale waarde uit het vastgoed halen.
Los van het maximaliseren van de fysieke vastgoedwaarde, zorgen Heijmans optimalisaties ook voor meer gebruikersgemak. “Een van mijn panden had Heijmans verbouwd, en hier nieuwe installaties ingezet. Daar zag je gelijk vanuit een survey dat mensen zich veel comfortabeler voelden in het pand. En een betere koeling ervoeren. Daarnaast bleek het ook nog eens energiezuiniger.” Die gecombineerde gebruikers- en vastgoedwaarde geeft waarde aan een instelling voor de toekomst, ofwel toekomstvastwaarde. Mathijs zegt hierover: “Toekomstvastwaarde is voor mij het resultaat van het werken aan mijn duurzaamheidsdoelstellingen. Door zorg te dragen dat je vastgoed in de markt blijft, in positie blijft, met betrekking tot duurzaamheid. Zo geef je het gebouw meer waarde, en bereid je het voor op een duurzame toekomst. Doe je dat niet, dan neemt de waarde van je vastgoed af.”
Daarbij ziet hij een belangrijk verschil in duurzaam resultaat willen behalen, of ook garanderen. “Heijmans kan mijn duurzaamheidsdoelstellingen garanderen. Dat laatste is wel een belangrijke: niet alleen behalen, maar zelfs garanderen. Behalen betekent voor mij dat je het probeert. Garanderen betekent dat je het ook echt doet. Daar zit het verschil. Heijmans doet het, en maakt het echt waar. Zo hebben we voor 2022 een gezamenlijk facilitair plan opgesteld waarin de doelstellingen en wat hiervoor nodig is zijn vastgelegd. Dit is ook gedeeld met de directie en eindgebruikers van Heineken.”