Skip to content
221110_Heijmans-SpaarneGasthuis-1
Nieuwe sterilisatieafdeling voor Spaarne Gasthuis

Klaargestoomd voor de toekomst

Het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp was toe aan een nieuwe centrale sterilisatie afdeling. Een integrale klus zoals André de Ruiter en Jurgen Dorrestein van Heijmans Utiliteit ze graag zien. “Verbouwen in een bestaand ziekenhuis, dat 24/7 doordraait, is de mooiste uitdaging die er is.”

Boven de hoofdingang van het Spaarne Gasthuis ligt de nieuwe centrale sterilisatie afdeling (CSA). Daar ontmoeten we senior vastgoedadviseur Carlijn Aarts en senior inkoper Marco Henze van het Spaarne Gasthuis. Voor hen was dit ‘het project van het jaar’. De samenwerking tussen Heijmans Utiliteit en Spaarne Gasthuis loopt al een aantal jaren en bevalt beide partijen goed. Marco: “Verschillende projecten zijn gezamenlijk opgepakt, zoals de spoedeisende hulp, de verbouwing van de orthopedie, het Vrouw & Kind centrum (VKC) en recent de CSA. Het VKC was een enorm project dat Heijmans voor het eerst bij ons ging doen. De holistische aanpak scoorde destijds goed en dat bleef zich in de daaropvolgende projecten bewijzen. Dan mag je spreken van een lange, prettige samenwerking.”

Voorbereid op de toekomst

Carlijn zat vanaf het begin aan tafel bij de vernieuwing van de CSA. “Het Spaarne Gasthuis heeft drie locaties; twee in Haarlem en één in Hoofddorp met specifieke huisvestingsplannen. We kijken continu hoe we onze gebouwen duurzaam kunnen ontwikkelen en om de juiste zorg te blijven verlenen. Met deze bril op zijn we ook naar de nieuwe CSA gaan kijken. We wilden hier één CSA die alle ziekenhuislocaties bedient, die toekomstvast is en die de processen in de ziekenhuizen efficiënter maakt. Daarom hebben we de oude CSA in Hoofddorp ontmanteld en een compleet nieuwe gebouwd. Op de bovenste laag en op het dak hebben we nieuwe, duurzame installaties aangebracht. Denk aan een geavanceerd WTW-systeem dat het opgewarmde water bij het sterilisatieproces hergebruikt voor de wasmachines. Dat is echt een energetische verbeterslag, ook omdat de complete installatie volledig elektrisch is aangedreven. Op het dak hebben we verbeterde luchtbehandelingskasten aangebracht die veel efficiënter werken. Daarmee is de CSA klaargestoomd voor de toekomst.”

We willen de vastgoed- en gebruikerswaarde van het Spaarne Gasthuis maximaliseren, zo creëren we toekomstvastwaarde.

Bouwteam

De samenwerking staat niet op zichzelf. “Dat is een proces van jaren”, zegt Jurgen. “We zijn 1-op-1 gevraagd om dit project in een multidisciplinair bouwteam aan te pakken. Zo’n project vraagt om specifieke kennis en kunde.” Expertise die aanvullend is op de expertise van Spaarne Gasthuis. Marco: “We hadden natuurlijk al een jarenlange relatie opgebouwd en met de kwaliteiten van Heijmans wisten we dat dit project zich goed leende voor een bouwteam. Heijmans is vanaf het voorlopig ontwerp ingestapt. Dat het bouwteam aan het einde van de rit gebroederlijk de oplevering vierde, typeert de samenwerking.” Jurgen: “We willen de vastgoed- en gebruikerswaarde van het Spaarne Gasthuis maximaliseren, zo creëren we toekomstvastwaarde. Het maakt me trots dat we de samenwerking voortzetten met een nieuw project: het aanpassen van de energiecentrale.”

spaarne-gasthuis-toekomstvastwaarde-met-kader
v.l.n.r.: André de Ruiter, Marco Henze, Carlijn Aarts en Jurgen Dorrestein in de nieuwe CSA van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.

Luxe wasmachine

De nieuwe CSA oogt licht en – zoals dat past bij de afdeling – steriel. Carlijn: “Voordat medische instrumenten gebruikt kunnen worden bij de patiënt, ondergaan ze hier een reinigings-, desinfectie- en sterilisatieproces. Besmette en gedesinfecteerde instrumenten worden verwerkt in verschillende ruimtes. Kleuren op de vloer geven aan wat logistieke routes zijn en waar gewerkt wordt. Bijzonder aan deze CSA is dat er nu overal daglicht is. Medewerkers hebben een grote bijdrage geleverd in de kleurstellingen op de CSA en daardoor werken ze nu in een prettigere werkomgeving.”

Het proces van sterilisatie werkt als volgt: Alle medische instrumenten worden gereinigd en gesteriliseerd, zodat ze op tijd klaarliggen voor de verpleegkundigen, operatieassistenten en artsen. “Dat doen we met een nieuw, geavanceerd track & trace systeem. Messen, klemmen, scharen en pincetten komen in netten en karren binnen in de spoelruimte. Daar krijgen de instrumenten een handmatige voorreiniging. Daarna worden de instrumenten in een ultrasoon geplaatst. De ultrasoon is een bak met water waar geluidsgolven doorheen worden gebracht. In de ultrasoon wordt al het vuil wat vastzit of moeilijk bereikbaar is losgetrild. Daarna gaan ze in een automatische reiniging- en desinfectiemachine, zodat het personeel in de opdekruimte er veilig mee kan werken.”

221110_Heijmans-SpaarneGasthuis-6

Nadat het wasprogramma is afgerond komen de gereinigde sets uit de wasmachines in de volgende ruimte. “Medewerkers scannen de sets en zien op het scherm welk instrumentenset prioriteit heeft. Die gaan als eerste naar de tafels waar de sets worden opgemaakt. De gecontroleerde sets worden verpakt in speciaal inpakmateriaal, voordat ze de autoclaaf ingaan. Dat is een apparaat dat het instrumentarium steriliseert door middel van stoom. Na afronding wordt de set in de steriele opslag ontladen. Als alles is gecheckt, zetten medewerkers de transportkarren met sets klaar en worden ze naar de desbetreffende locaties gebracht.”

Bouwen is een samenspel

Voor André is bouwen in een bestaand ziekenhuis het leukste werk dat er is. “Qua bouwlogistiek is het een uitdaging, omdat er overal ‘onbevoegde’ mensen rondlopen. Verder zijn de directe buren in het ziekenhuis heel belangrijk. Zij moeten zo min mogelijk overlast hebben van alles wat we doen. Daar treffen we heel veel voorzorgsmaatregelen voor. We spreken bijvoorbeeld boortijden af, zodat medewerkers en artsen weten wanneer er overlast is. Bouwen in een ziekenhuis doe je samen. Ik voel me hier thuis, maar ik ben en blijf te gast.”

221110_Heijmans-SpaarneGasthuis-23

“Het ziekenhuis draait altijd door”, zegt Carlijn. “Welke alternatieven moeten we inzetten om de boel door te kunnen laten draaien? Bouwstromen en werkstromen moeten we gescheiden houden. En we willen niet te veel bouwvakkers in het ziekenhuis hebben rondlopen. Tegelijkertijd willen we niet dat patiënten zomaar op een bouwplaats komen. Er komt veel bij kijken om dat goed te organiseren. Daar zijn we samen goed in geslaagd.”

Vertrouwen

De goede organisatie verloopt prettig, open en transparant. “We zijn direct, maar heel respectvol naar elkaar”, zegt Marco. “We kunnen, durven en mogen alles zeggen, zonder dat er emotie bij komt kijken. We kijken naar oplossingen. De oplossingsgerichtheid is echt bijzonder aan Heijmans. Dat siert André en zijn team. Zij zijn de mannen en vrouwen met de kennis, zij weten wat ze doen. We geven ze daarom veel vertrouwen om zaken op te pakken. Dat is ons de afgelopen jaren veel waard geweest.”

Neem contact met ons op