Meer ruimte voor patiënt

Ziekenhuis Nij Smellinghe was op zoek naar de mogelijkheden en voordelen van een gezamenlijke polikliniek. Als uitkomst zijn in 2013 oude poliklinieken gesloopt en is er een nieuw representatief entreegebouw neergezet, waarin behalve de poliklinieken ook andere delen van het ziekenhuis zijn ondergebracht. Beelden: Gerard van Beek

  • Drachten
  • 2013-2014
  • 3 miljoen
  • Nij Smellinghe

Vijf keer bijzonder

  1. Noodzakelijke uitbreiding

    Noodzakelijke uitbreiding

    De oude poliklinieken zijn uitgebreid waardoor er meer ruimte is ontstaan voor onder meer de poliklinieken Neurologie en Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Dankzij de uitbreidingen kan het ziekenhuis blijven voldoen aan het groeiend aantal patiënten en wordt door de betere toegankelijkheid ingespeeld op de wensen van steeds ouder wordende patiënten.

    Tags

  2. Technische installaties

    Technische installaties

    Heijmans heeft mede zorg gedragen voor de detailengineering, realisatie, inbedrijfstelling en validatie van alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties van de nieuwe polikliniek.

    Tags

  3. 24/7 beschikbaar

    Tijdens alle werkzaamheden bleef het ziekenhuis in bedrijf. Om overlast tot het minimum te beperken was er een strikte scheiding van bouw- en ziekenhuisstromen en zijn sommige werkzaamheden uitgevoerd in de weekenden. Tijdens sloopwerkzaamheden zijn stofschotten en stofafzuigsystemen aangebracht om vervuiling te voorkomen.

  4. Lange relatie

    Lange relatie

    Vanuit een eerder samenwerkingsverband heeft Heijmans ook de Spoedeisende Hulp verbouwd en bouwdeel K nieuw gebouwd, waarin onder andere de Dokterswacht, het Martini Nierdialysecentrum en de Apotheek zijn ondergebracht. Daarnaast wordt tot op heden nog regulier service- en onderhoudswerk verricht in het ziekenhuis.

  5. Tijdelijke huisvesting

    Tijdens de ontmanteling van de poliklinieken werden deze tijdelijk gehuisvest in een ander deel van het ziekenhuis. Dit leidde tot een verhoogde bezoekersstroom via de hoofdentree waardoor het noodzakelijk was deze aan te passen. De draaideur is vervangen voor een deur die meer bezoekers aankan. Ook is de receptie van de poliklinieken tijdelijk verplaatst naar de centrale hal.

In beeld