Groenstedelijk wonen

Op de grens van de stad en het aangrenzende natuurgebied wordt een oude kazerne tot woonwijk omgetoverd. In het zorg- en onderwijsknooppunt van ’s-Hertogenbosch ontstaat een groene oase voor een vergeten deel van de Bossche woningmarkt.

 • 's-Hertogenbosch
 • 2016-2018
 • 50 miljoen
 • Heijmans

Vijf keer bijzonder

 1. Kazerneterrein

  Kazerneterrein

  Tot 1992 was aan de Vlijmenseweg de Koning Willem I kazerne in gebruik. Deze werd in 1939 als enige gebouwd onder supervisie van de Rijksgebouwendienst, alle anderen waren een standaardontwerp van de genie. Nu huist het Koning Willem I College in het oude hoofdgebouw en leeft in Madurodam de kazerne voort.

 2. Groene entree

  Groene entree

  Willemspoort ligt op de scheidslijn van het centrum en het Natura 2000-gebied langs de Gement. De nieuwe wijk wordt daarmee een groene entree voor de stad, zeker gezien de overgangen tussen stad en groen zullen subtiel zijn.

 3. Van projectbureau naar buurthuis

  Wat nu nog het projectbureau is, wordt straks een buurthuis. Een horecaondernemer zal het gebouw omtoveren tot een restaurant met enkele hotelkamers. De gerechten worden gebaseerd op wat er in de aangrenzende kas groeit. Het moet een echte ontmoetingsplek worden.

 4. SONOB-testlocatie

  SONOB-testlocatie

  Solar Noise Barriers, ofwel geluidschermen die energie opwekken. Een innovatie van Heijmans waarbij meer uit de aloude geluidswerende schermen wordt gehaald. In Willemspoort worden de eerste prototypes van SONOB getest.

  Tags

 5. Nog niet bediende markt

  De meer dan 300 nieuwe woningen in Willemspoort zullen grotendeels voor het middensegment van de markt zijn. In ’s-Hertogenbosch wordt deze markt amper bediend met nieuwbouw, zowel in de koop- als de huursector. Het gebied wordt in 3 fases ontwikkeld.

In beeld