Vaart in de Zaan

De Wilhelminasluis vormt de belangrijkste kruising van wegen en water in het hart van Zaandam. We brengen het knooppunt bij de tijd door de sluis en twee bruggen te verbreden. Vaarverkeer met een laadvermogen tot 3.000 ton kan via de schutsluis weer tussen de Zaan en Voorzaan op en af varen. De bereikbaarheid over het water verbetert en zorgt voor minder wegtransport.

 • Zaandam
 • 2013-2017
 • 25 miljoen
 • Provincie Noord-Holland

Vijf keer bijzonder

 1. Weer 100 jaar

  Weer 100 jaar

  Vanwege bredere en dieperliggende schepen is de Wilhelminasluis uit 1903 toe aan een update. De sluis gaat van 12 naar 14 meter breedte. Bredere sluizen betekent ook bredere bruggen. We vervangen daarom ook de Wilhelminabrug en Beatrixbrug.

  Tags

 2. Vrolijk bouwhek

  Vrolijk bouwhek

  Schoolkinderen die dagelijks over de Wilhelminabrug fietsen hebben we de bouwhekken laten versieren met hun eigen kunstwerken. Zo hebben we het vrolijkste bouwhek van Nederland. Het is één van de manieren waarop we het project voor onze buren zo aangenaam mogelijk houden.

 3. Hergebruik

  Wat we kunnen hergebruiken, passen we weer toe. Zoals de basculekelders van de bruggen, de kelders waar de contragewichten van de brugdekken in liggen.

 4. Beperk de stremming

  Beperk de stremming

  De Wilhelminasluis, Beatrixbrug en Wilhelminabrug vormen de belangrijkste kruising van wegen en water door Zaandam. Een slimme planning zorgt ervoor dat de stremming van vaar- en wegverkeer zo kort mogelijk is, waardoor de hinder zo beperkt mogelijk blijft.

 5. Bewezen techniek

  Van de Wilhelminasluis zijn niet alle oorspronkelijke tekeningen meer voorhanden. Tijdens het werk vinden we uit hoe de sluis en bruggen zijn opgebouwd. Door de toepassing van bewezen en eenvoudige technieken voorkomen we verrassingen en is de planning haalbaar.

In beeld