Nieuwe sluis voor grotere schepen

Het Wilhelminakanaal is voor de provincie Noord-Brabant een belangrijke levensader voor het waterverkeer. Om het kanaal toekomstbestendig te maken, wordt het verbreed en verdiept over een lengte van 4 km. Ook krijgt het kanaal een nieuwe sluis. Het opwaarderen van het Wilhelminakanaal past in de ambitie van Rijkswaterstaat en de provincie om Brabant duurzaam beter bereikbaar over water te maken.

 • Tilburg
 • 2013-2018
 • 43 miljoen
 • Rijkswaterstaat

Vijf keer bijzonder

 1. Doorstroming op het water

  Doorstroming op het water

  De opwaardering brengt de reistijd voor de scheepvaart terug met 30 minuten. De Tilburgse bedrijventerreinen worden bereikbaar voor de grotere klasse IV binnenvaartschepen met een beperkte diepgang. Eén zo’n schip kan evenveel vervoeren als 70 vrachtwagens en ontlast het wegennet in en rond Tilburg.

 2. Samenbrengen van expertise

  Samenbrengen van expertise

  Heijmans en Boskalis trekken samen op in dit project, waarbij elke partner zijn eigen expertise in brengt. Heijmans neemt de bouw van de nieuwe sluis voor haar rekening, Boskalis voert de werkzaamheden aan het kanaal uit.

 3. Bewuste bouwer

  We werken volgens de Bewuste Bouwers richtlijnen, ‘keurmerk’ voor milieubewust bouwen, overlastbeperking en goede communicatie met omwonenden. Zo worden de oevers op een natuurvriendelijke manier ingericht en is speciaal voor belangstellenden een uitkijkpunt geplaatst met zicht op het werk.

  Tags

 4. Composiet sluisdeur

  Composiet sluisdeur

  De nieuwe sluis wordt voorzien van de – tot dusver – grootste composiet sluisdeuren ter wereld. De grootste deuren zijn 6,2 × 12,5 meter, de kleinere 6,2 × 5 meter. ‘Smart material’ composiet heeft grote voordelen: het is sterk, duurzaam, licht, gemakkelijk te plaatsen en onderhoudsvrij.

  Tags

 5. Energie uit waterkracht

  In de nieuwe sluis is een hoogteverschil van meer dan zeven meter. Hier wordt een vijzelturbine gerealiseerd om met dit waterverval energie op te wekken. Dit is het eerste vijzelgemaal in Nederland dat niet alleen water oppompt, maar ook energie opwekt.

  In juli 2018 is het project opgeleverd.

In beeld

Composiet sluisdeuren
Composiet sluisdeuren
Composiet sluisdeuren Inhangen in beeld