Icoon van Fort bij Vechten

Fort Vechten wordt omgetoverd tot het Waterliniemuseum van Nederland. Een deel van de 22 gebouwen, die gerestaureerd zijn in twee fasen, krijgen een museale functie. In het museum wordt het verhaal verteld van het water als bondgenoot van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de andere linies.

 • Bunnik
 • 2012-2015
 • 14 miljoen
 • Provincie Utrecht

Vijf keer bijzonder

 1. Oude bestekken

  Oude bestekken

  Voor de restauratie van het fort is teruggegrepen op de originele bestekken en tekeningen. Ieder detail is met uiterste precisie gecontroleerd, voordat het werd gerestaureerd of getransformeerd.

  Tags

 2. Museumpaviljoen

  Museumpaviljoen

  De transformatie van het fort tot museum gebeurt met passende nieuwbouw. De tentoonstellings-ruimtes van het Waterliniemuseum komen in een paviljoen dat geheel opgaat in het landschap van het fort. In de patio van het museum ligt een 50 meter lange maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die handmatig onder water te zetten is.

 3. Vleermuizen

  Forten zijn ideaal voor vleermuizen. Deze kleine fortbewoners houden hier hun winterslaap. Tijdens de bouw zijn er dan ook perioden waarin niet wordt gewerkt. En tijdens de zwermperiode, waarin vleermuizen paren, wordt het terrein zo veel mogelijk vrij gehouden.

  Tags

 4. De strook

  De strook

  Volgens het masterplan van Rapp+Rapp wordt een strook van 80 meter breed, dwars over het fort, volledig gerestaureerd in de staat van 1880. De oorspronkelijke grondbedekking en profielen worden hersteld, de bakstenen schoongemaakt en oude attributen herplaatst. De strook laat bezoekers straks steeds het verschil zien tussen toen en nu.

 5. Bruin beton

  Het museum telt talrijke gebogen binnenwanden van beton en een ingewikkelde betonvloermaquette, uitgevoerd in schoonbeton. Dit stelde hoge eisen aan zowel bekistings- als betontechniek. Voor bijna elke wand is een aparte maatkist gemaakt. Het beton heeft een unieke donkerbruine kleur.

  Tags

In beeld

Bouw van het museum
Bouw van het museum
Bouw van het museum In beeld