Recordvondst WOII bommen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers een ‘Scheinflugplatz’ in Rijsenhout. Het schijnvliegveld werd aangelegd als afleiding van het Vliegkamp Schiphol en werd tussen 1940 en 1942 verschillende keren gebombardeerd. Nu, jaren later, zijn er plannen om een kassencomplex te realiseren. De bouw van het kassencomplex start pas als Heijmans de grond heeft onderzocht.

 • Rijsenhout
 • 2016-2017/2018
 • -
 • Gemeente Haarlemmermeer

Vijf keer bijzonder

 1. 126 verdachte objecten

  126 verdachte objecten

  De grond van het te ontwikkelen kassencomplex (80 ha) wordt in twee fasen onderzocht. In fase 1 worden 106 verdachte verstoringen benaderd en in fase 2 nog eens 20. Dit alles tussen 0 en 4 meter beneden maaiveld. Er vindt ook dieptedetectie tussen 4 en 8,5 meter beneden maaiveld plaats. In totaal goed voor ruim 18.000 ‘prikken’.

  Tags

 2. OCE Specialisten

  OCE Specialisten

  De specialisten van de afdeling ‘Opsporen Conventionele Explosieven’ (OCE) vonden na anderhalve week 19 bommen. Iedere bom is door de specialisten van Heijmans deskundig beoordeeld en geïdentificeerd. Zo wordt het land van herkomst, het kaliber en de soort ontsteking bepaald.

  Tags

 3. Ontploft

  Zodra een bom is geïdentificeerd wordt de EOD Defensie (EODD) ingelicht. Zij zijn verantwoordelijk voor het demonteren van de bommen en zullen de bommen, waar nodig, tot ontploffing brengen. Het ruimen van de bommen gebeurt na overleg met de bevoegde instanties en EODD. Hiervoor wordt een ruimplan opgesteld en op een later tijdstip tot uitvoering gebracht. Heijmans assisteert bij het demonteren en het tot ontploffing brengen van de bommen.

 4. Bijzonder meetsysteem

  Bijzonder meetsysteem

  Heijmans gebruikt een meetsysteem om verstoringen tijdens dieptedetectie te meten. Door het systeem wordt een verstoring verder in kaart gebracht. Heijmans gebruikt hiervoor aparte meetsondes waarmee de omvang (volume) van de verstoring nauwkeurig kan worden vastgesteld en zo snel kan zien of het om een vliegtuigbom gaat.

 5. Tot 500 kg

  Vermoedelijk zijn er 230 Britse bommen en 11 ‘sticks’ brandbommen op het terrein afgeworpen. De bommen die Heijmans vond zijn op één Engelse bom na, afkomstig van Duitse gevechtsvliegtuigen. De zwaarste bom weegt 500 kg en is bijna even groot als een volwassen man.

In beeld