Spoortraject vol specials

Om de bereikbaarheid van de regio Utrecht te verbeteren, wordt het spoornet uitgebreid. Op het traject Vleuten–Geldermalsen realiseert Heijmans de onderbouw Utrecht Lunetten-Houten. Een veelomvattende opdracht inclusief speciale bouwtechnieken en optimale samenwerking met opdrachtgever en alle betrokken disciplines. Vanaf 2016 gaan treinen hier ‘down under’.

 • Utrecht
 • 2009-2014
 • 123 miljoen
 • ProRail

Vijf keer bijzonder

 1. Op het juiste spoor

  Op het juiste spoor

  Door twee nieuwe dive-unders (spoortunnels) kunnen intercity’s en goederentreinen op de sporen Arnhem en Den Bosch ongelijkvloers voorsorteren en elkaar ongehinderd passeren. Ook konijnen en muizen zetten voortaan onbelemmerd hun reis voort via de nieuwe ecopassage over de dive-unders.

  Tags

 2. Zo licht als een veertje

  Zo licht als een veertje

  Een slechte ondergrond vraagt om een ultralichte, composieten brug over de A27 nabij Rijnsweerd. Gedurende twee nachten plaatste Heijmans de 140 meter lange hybride brug, de grootste lichtgewicht brug ter wereld, met zeer beperkte verkeershinder. Het voormalige viaduct is omgebouwd tot spoorviaduct.

  Tags

 3. Mind your step

  De veiligheid rondom station Lunetten is verbeterd: Het station heeft nu één veilig middenperron inclusief onderdoorgang. Geen gelijkvloerse kruising, maar een nieuwe onderdoorgang bij de Fortweg. Reizigers kunnen te voet of te fiets veilig en snel bij stadion Galgenwaard en de Uithof komen via de nieuwe onderdoorgang.

 4. Zwanenhals voor de Waterlinie

  Zwanenhals voor de Waterlinie

  Een nieuw geboorde sifonconstructie onder de sporen en dive-unders hernieuwt de verbinding van de grachten rondom fort Lunetten. Zo kan een deel van de Hollandse Waterlinie in stand worden gehouden.

 5. Twee vliegen in één klap

  Tijdens de realisatie van de dive-unders is het Waterlinieviaduct gerenoveerd. Een opknapbeurt die Heijmans uitvoerde voor Gemeente Utrecht. Dubbele hinder werd voorkomen.

In beeld

Bouwwerkzaamheden
Bouwwerkzaamheden
Bouwwerkzaamheden Dive-under