Boren onder de A2

De WAZA warmtetransportleiding van Nuon Warmte vertoonde storingen in het gedeelte onder de A2 bij Amsterdam. In opdracht van Nuon vervangt Heijmans de aanvoer- en de retourleiding. Het gaat om 2 keer 304 meter buislengte in twee horizontaal gestuurde boringen vanaf het maaiveld en om circa 250 meter legwerk.

 • Amsterdam
 • 2017
 • 897.000
 • Nuon Warmte / Vattenfal

Vijf keer bijzonder

 1. HDD Boring

  HDD Boring

  Horizontal Direction Drilling (HDD) wordt door Heijmans Boortechnieken vanaf het maaiveld uitgevoerd. Een boormachine duwt de boorkop met grote precisie door de aarde naar de gewenste ‘uittredelocatie’. Een ‘ruimer’ vergroot het gat. Daarna wordt de leiding door het boorgat getrokken.

  Tags

 2. Diameter en type leiding

  Diameter en type leiding

  De leiding heeft een stalen binnenmantel (diameter 500 mm) en een kunststof buitenmantel (diameter 710 mm). De ruimte ertussen is opgevuld met PUR. De leidingen hebben een lengte van 16 meter en worden in het werk aan elkaar gelast en voorzien van versterkte mofverbindingen.

 3. Unieke combinatie van stakeholders

  Het project heeft te maken met een bijzondere combinatie aan stakeholders: naast opdrachtgever Nuon zijn dat Rijkswaterstaat, Schiphol, de Nationale Politie, gemeenten Amsterdam en Ouder-Amstel, particulier pachters, ProRail en Tuinpark Dijkzicht.

 4. Uitvoeren met betrouwbare partners

  Uitvoeren met betrouwbare partners

  Heijmans werkt in dit project nauw samen met Van Schie Mijdrecht, onder meer verantwoordelijk voor het grondwerk, inrichting werkterrein en kraanhulp. En met Jos van der Lubbe Projecten, die zorgt voor het leggen en aansluiten van de leidingen op het bestaande stelsel.

  Tags

 5. Dertien kranen

  Tijdens het intrekken van de leidingen wordt de aanvoer- en retourleiding door de geboorde en voorgeruimde tunnel getrokken. Een zeer nauwkeurig werk, uitgevoerd door vakmensen met behulp van een 60 tons boorring, ondersteund door 9 kranen met craddles, 4 hulpkranen en 35 rollenstellen.

  Tags