Skip to content
Artifical impression Zoetemeer (Vidomes)
Verduurzaming appartementen, Zoetermeer

Slim optoppen creëert extra woonlaag

17 november 2023
Zoetermeer
2023
7 miljoen
Woningcorporatie Vidomes

Zoetermeer heeft behoefte aan levensloopbestendige huurwoningen voor ouderen met een lichte zorgvraag. Een antwoord hierop is vernieuwing van het bestaande woningaanbod. Zo renoveert en verduurzaamt Heijmans 50 huurappartementen in wooncomplex Vaartdreef door het isoleren van gevel en dak plus een upgrade van de beglazing. Daarnaast wordt het gebouw uitgebreid met 10 nieuwe woningen, waarvan 5 door het slim optoppen van het lage gedeelte. Hierdoor creëert Heijmans een extra woonlaag.

Vijf keer bijzonder

1. Samenwerking

Voor, tijdens en na de renovatie is de samenwerking met opdrachtgever Vidomes intensief. Korte lijnen, soepele communicatie en één gezamenlijk doel leiden immers tot het gewenste resultaat: Vaartdreef mooier, beter en energiezuiniger maken voor de bewoners.

2. Verduurzaming

De woningen en het gehele gebouw worden volledig geïsoleerd. Daarnaast voorziet Heijmans elk appartement van HR++-glas, nieuwe mechanische ventilatie en een moderne keuken en badkamer. Tevens krijgen de algemene ruimtes een opknapbeurt en wordt de algemene entree vergroot. Zo is Vaartdreef weer helemaal klaar voor de toekomst.

3. Optoppen woonlaag

Heijmans realiseert 10 nieuwe appartementen in Vaartdreef. Zo krijgt het voormalig hospice met 5 nieuwe woningen een nieuwe bestemming. Daarnaast zorgt Heijmans door het slim optoppen van het bestaande lage gedeelte voor een extra woonlaag met 5 appartementen.

4. Levensbestendig bouwen

Alle appartementen zijn na de renovatie zoveel mogelijk levensloopbestendig. Hierdoor kunnen bewoners zo lang mogelijk prettig, behaaglijk én zelfstandig thuis blijven wonen. Bovendien zorgen aanpassingen in het complex zoals een tweede lift, stallingsplaatsen voor scootmobielen en gelijkvormige erfafscheidingen in de tuinen voor extra wooncomfort.

5. Logeerwoning

Heijmans vindt het belangrijk om de overlast tot een minimum te beperken. Daarom neemt een speciale woonbegeleider gedurende het renovatietraject bewoners bij de hand. Bovendien kunnen bewoners tijdens de grondige renovatie van hun appartement tijdelijk in een volledig ingerichte logeerwoning verblijven. Hier is alles aanwezig voor een prettig verblijf zoals een magnetron, comfortabele zitbank en een heerlijk bed. Daarnaast hebben bewoners de keuze om een door studenten gemaakt animatie te bekijken. Verder is er een gezamenlijke huiskamer voor een gezellig samenzijn.

Vaartdreef is de eerste fase van een groter plangebied. Deze bestaat uit vier deelplannen. Samen met Vidomes onderzoekt Heijmans of de samenwerking kan worden voortgezet voor de andere drie deelplannen, waaronder de transformatie van 120 appartementen en de nieuwbouw van 45 appartementen. Van deze deelprojecten verschijnt binnenkort ‘Vijf keer bijzonder’.

Neem contact met ons op