Fietsen door een schilderij

Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad is het meest innovatieve en kunstzinnige fietspad van Nederland. Het 600 meter lange fietspad loopt waar Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 heeft geleefd. Het door Daan Roosegaarde ontworpen design bestaat uit duizenden lichtgevende steentjes en is geïnspireerd op het beroemde schilderij ‘Starry Night’.

 • Eindhoven
 • 2014-2014
 • 700.000
 • Provincie Noord-Brabant e.a

Vijf keer bijzonder

 1. Glow-in-the-dark

  Glow-in-the-dark

  Heijmans en Studio Roosegaarde hebben een 600 meter lang stuk van de 335km lange Van Gogh fietsroute vertaald naar een hedendaags ontwerp. Het stuk fietspad is opnieuw geasfalteerd, en vervolgens bestrooid met duizenden glinsterende steentjes. Deze laden met behulp van innovatieve technologie overdag op, en geven ‘s avonds licht.

  Tags

 2. Starry Night

  Starry Night

  De lichtgevende steentjes zijn verdeeld in een patroon dat is geïnspireerd op het beroemde schilderij ‘Starry Night’ (1889). Het schilderij verbeeldt een nachttafereel met gele sterren boven een kleine stad met heuvels. Mensen beleven het fietspad alsof ze door ‘de sterrennacht’ fietsen.

 3. Natuur

  De verlichting van het fietspad mag niet te ingrijpend zijn, zodat de leefomgeving van de dieren niet wordt verstoord. De intensiteit van de lichtgevende stenen is hierop afgestemd. Door de verlichting in het fietspad zelf te integreren, is extra straatverlichting overbodig.

  Tags

 4. Heijmans - Roosegaarde

  Heijmans - Roosegaarde

  Samen met Studio Roosegaarde heeft Heijmans in dit project op een nieuwe manier nagedacht over het Nederlandse landschap. Licht, energie en interactie spelen daarbij een belangrijk rol. Dit innovatieve fietspad en de ontwikkeling van de Glowing Lines zijn voorbeelden hoe innovatie en design samengaan met cultuur en recreatie.

 5. Samenwerking

  Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad is onderdeel van een samenwerking tussen de Provincie Noord-Brabant, gemeente Eindhoven, Van Gogh Brabant, VisitBrabant, Eindhoven 365 en Routebureau Brabant. De provincie brengt een versnelling aan in het verbeteren van natuur en recreatie rond ‘de Ruit’ door projecten als dit kunstzinnige fietspad te steunen.

Van Gogh-Roosegaarde
Van Gogh-Roosegaarde
Van Gogh-Roosegaarde Where history and future meet