Op palen gedragen

Door aanleg van 3,4 km rondweg wordt het doorgaand verkeer om Reeuwijk-Brug heen geleid en de verkeersintensiteit in het dorpshart verlaagd. Naast de aanleg van de rondweg worden twee nieuwe rotondes, de bouw van een aantal nieuwe geluidsschermen, het aanbrengen van een drietal overkluizingen voor kruisende kabels en leidingen, het gedeeltelijk vervangen van de riolering en diverse voorzieningen in het kader van flora en fauna gerealiseerd.

 • Reeuwijk-Brug
 • 2014-2015
 • 8,7 miljoen
 • Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Vijf keer bijzonder

 1. Geheel op palen

  Geheel op palen

  Vanwege de zeer slappe ondergrond in het projectgebied wordt de volledige weg op een paalmatrassysteem aangebracht. Een paalmatras bestaat uit een fundering van palen met daarop een gewapende aardebaan, het matras. Hierdoor ontstaat een zettingsvrije constructie.

 2. In balans

  In balans

  De fundering van het fietspad bevat een zettingsarme constructie, door gebruik te maken van een speciale evenwichtsconstructie. Het schuimbeton onder het fietspad rust op de ondergrond en het grondwater.

  Tags

 3. Vorstbestendig

  Om krimpscheuren in de asfaltverharding te voorkomen, wordt gebruik gemaakt van een Geosta-toevoeging. Hierdoor ontstaat een mengsel dat hogere trekspanningen kan verdragen waardoor tijdens de uithardingskrimp geen scheuren ontstaan. Het materiaal is vochtvrij en door de hoge druksterkte ook vorstbestendig.

 4. Flora en fauna voorop

  Flora en fauna voorop

  De waardevolle landschapselementen omliggend aan de rondweg Reeuwijk-Brug blijven zo veel mogelijk in tact. Daarnaast is een belangrijk aspect het versterken van een compensatiegebied voor de ringslang. Door toepassing van een ringslangtransferium onder het wegdek door kan de slang zwemmend van de ene naar de andere wegkant.

 5. Integrale aanpak

  Meerdere disciplines binnen Heijmans hebben, door een integrale benadering van de klantvraag resulterend in een slimme, geïntegreerde aanpak, de opdracht ingevuld.

In beeld