Het oudste monument van Leiden

Midden in de oude binnenstad van Leiden, waar de Oude – en Nieuwe Rijn samenkomen, staat De Burcht: het oudste monument van de stad. Heijmans heeft dit oude verdedigingswerk volledig gerestaureerd. Het middeleeuwse metsel- en natuurstenen muurwerk zijn hersteld of plaatselijk vervangen.

 • Leiden
 • maart 2010-december 2010
 • 745.000
 • Gemeente Leiden

Vijf keer bijzonder

 1. Meer dan metselwerk

  Meer dan metselwerk

  Naast het vervangen en herstellen van het metselwerk, heeft Heijmans ook de witmarmeren wapens en het zandstenen portaal gerestaureerd. Ook het herstellen van een omloop aan de binnenzijde van De Burcht behoorde tot onze werkzaamheden.

  Tags

 2. Verschillende soorten stenen

  Verschillende soorten stenen

  Door de jaren heen zijn er verschillende stenen gebruikt. De Burcht is gebouwd met tufsteen terwijl latere restauraties zijn uitgevoerd met behulp van kloostermoppen of rijnstenen. Om toch voldoende sterkte in de onderlinge samenhang te creƫren, zijn de verschillende lagen verankerd door het toepassen van vertandingen in het metselwerk.

 3. Nieuw materiaal

  Bij de restauratie zijn naast de oude, oorspronkelijke tufstenen en kloostermoppen ook nieuwe materialen gebruikt. Deze konden echter pas na een zorgvuldig onderzoek op samenstelling geproduceerd worden.

 4. Funderingsproblemen

  Funderingsproblemen

  De ringmuur ligt op een kunstmatige terp met een relatief zwakke ondergrond. De zware stenen ringmuur van 6,2 meter hoog is dan ook voortdurend in beweging. De muur is op een aantal plaatsen voorzien van extra steunberen om afschuiving tegen te gaan. Toch blijft de muur in beweging. Voor, tijdens en ook na de restauratie wordt de muur nauwlettend in de gaten gehouden.

 5. Uitdagende logistiek

  Doordat de bouw in een binnenstedelijk gebied ligt, was de aanvoer van materiaal een hele uitdaging. Alles is met kleine transporten aangevoerd en met nog kleiner materieel de kunstmatige heuvel op gereden. Zelfs een keet op wielen kon niet door de toegangspoort van het terrein.

Restauratie
Restauratie
Restauratie De Burcht