Skip to content
Hoogezand Sappemeer-03.jpg
Dubbel voordeel

Renovatie woningen, Hoogezand-Sappemeer

7 oktober 2021
Hoogezand-Sappemeer
2021
Woningbouwcorporatie Lefier

Vanwege aardbevingen als gevolg van de gaswinning liepen 125 huurwoningen in Hoogezand-Sappemeer schade op. Deze beschadigde huizen zijn onderdeel van drie wooncomplexen die Heijmans zal herstellen. Schadeherstel is slechts één van de werkzaamheden. De woningen worden tegelijkertijd verduurzaamd en verbeterd. Zo krijgen de bewoners een fijn huis met meer wooncomfort en lagere energielasten.

1. Herstel aardbevingsschade

Door gaswinning beeft de aarde in de provincie Groningen regelmatig. Ook in Hoogezand-Sappemeer is dit gebeurd, waardoor huizen schade oplopen zoals scheuren in muren en vloeren. Heijmans herstelt deze aardbevingsschade bij de huurwoningen in de drie wooncomplexen Hommeshof, Nieuweweg en Noordbroeksterstraat.

2. Label A

Heijmans voorziet de beschadigde woningen van onder andere dakisolatie, bekleding dakkappellen, zonnepanelen en hybride warmtepompen. Ook isolatie van spouwmuren, HR++-beglazing en CO2-gestuurde mechanische ventilatie dragen bij aan het toekomstige A-label van de gerenoveerde huurhuizen.

3. Drie complexen

De huurwoningen zijn onderdeel van de complexen Hommeshof, Nieuweweg en Noordbroeksterstraat, die een aantal kilometers van elkaar af liggen. De renovatie door één uitvoeringsteam verschilt per locatie. In de huizen van Hommeshof plaatst Heijmans onder andere een hybride warmtepomp als aanvulling op het bestaande verwarmingssysteem. Hierdoor gebruiken de bewoners straks veel minder gas. De woningen in Nieuweweg en Noordbroeksterstraat krijgen een nieuwe buitenschilisolatie. Ook vervangt Heijmans waar nodig keuken, douche en toilet.

4. In bewoonde staat

Tijdens de renovatiewerkzaamheden blijven bewoners in hun huis. Heldere communicatie en een strak geplande ‘binnenstroom’ en ‘buitenstroom’ houdt de overlast beperkt. Zo worden de toiletten en badkamers woning voor woning vervangen en krijgen alle huizen in enkele dagen onder meer dakisolatie, nieuwe dakpannen en HR++-beglazing.

5. Wooncomfort en verlaging energielasten

Met het herstel, verduurzaming en verbetering profiteren bewoners volop van optimaal wooncomfort en lagere energielasten. Zonnepanelen op het dak zorgen bijvoorbeeld voor groene energie. Muurisolatie en hybride warmtepompen maken op hun beurt het wonen aangenamer.