Historisch belang

In Scheveningen staat het roemruchte Oranjehotel. Nu een rijksmonument, tijdens de Tweede Wereldoorlog een Duitse gevangenis voor meer dan twintigduizend verzetsmensen. Tot 2010 diende het gebouw als regulier cellencomplex. Nu renoveert Heijmans dit voormalige huis van bewaring tot herinneringscentrum, waarbij de bekende ‘Doodencel 601’ in zijn oorspronkelijke staat blijft behouden.

 • Scheveningen
 • 2017-2019
 • Stichting Oranjehotel

Vijf keer bijzonder

 1. Bouwteam

  Bouwteam

  Vanwege de beladen geschiedenis en ouderdom van het pand, komen bij de renovatie onvoorziene zaken tevoorschijn. Wat moet worden behouden en welke zaken zijn aan vervanging toe? Vragen die de Stichting Oranjehotel samen met Heijmans beantwoordt in het Bouwteamverband. Door tijdens het renovatieproces gezamenlijk op te trekken, wordt toegewerkt naar een mooi en historisch verantwoord eindresultaat.

  Tags

 2. Artefacten

  Artefacten

  Tijdens de renovatie komen allerlei authentieke elementen tevoorschijn, zoals oorspronkelijke deuren en oude funderingen van een luchtplaats en geschutstoren. Daarnaast zijn voorwerpen met historische waarde gevonden, waaronder een eetbord, drinkbeker, meetlint, inschrijfformulieren en kleding. Zij zijn wellicht straks te bewonderen op de tentoonstelling over het Oranjehotel.

  Tags

 3. Behoud historie

  Bij het renovatieproject staat het behoud van de historie van het Oranjehotel voorop. Daarom heeft het Heijmans-team zich grondig voorbereid. Naast het inleven in en inlezen over de periode 1940-1945, deelt het team het belang van de stichting in het Bouwteamverband.

  Tags

 4. Educatief

  Educatief

  Door de renovatie van het Oranjehotel tot herinneringscentrum, krijgt het gebouw een belangrijke educatieve waarde voor de volgende generaties. Dit hogere doel van de stichting is óók een belangrijke drijfveer voor Heijmans. Zodat het verhaal van dit bijzondere rijksmonument niet verloren gaat.

 5. Duurzaam

  Om het pand energiezuinig te maken, past Heijmans allerlei duurzame technieken toe. Zo is het gebouw goed geïsoleerd en gasloos. Het verwarmen en koelen zelf gebeurt met elektrische warmtepompen. Bovendien wordt hemelwater opgevangen via speciale dakbedekking. Daarna gaat het water de grond in waardoor het riool en de waterzuivering wordt ontlast.

  Tags