Skip to content
Park vijfsluizen
Park Vijfsluizen, Vlaardingen

Duurzaam en toekomstgericht woonpark

16 juli 2021
Vlaardingen
2021-2024
75 miljoen
Heijmans Vastgoed

Tussen Vlaardingen en Schiedam verrijst woonpark Park Vijfsluizen met ca. 380 woningen. Een plek met een rijke geschiedenis als sportpark van de Koninklijke Shell. Park Vijfsluizen moet een woningomgeving worden die in alle opzichten klaar is voor de toekomst: duurzaam, energiezuinig, natuurinclusief, bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering en wonen met elkaar.

Rijke geschiedenis

Park Vijfsluizen is een plek met een rijke geschiedenis. Meer dan 50 jaar stond Park Vijfsluizen bekend als Shell Sportpark Vijfsluizen, waar de werknemers van de Koninklijke Shell sportten. Met voetbalvelden, een sporthal, atletiekbaan, hockeyvelden, een tennispark en een buitenbad. Wat ook jarenlang dienstdeed als recreatiebad. Er werden zowel fanatiek baantjes getrokken, maar ook volop gesocialized aan de zwembadrand.

Ingewikkelde opgave

Park Vijfsluizen is een ingewikkelde opgave met veel uitdagingen. Het ligt aan de A4 en is letterlijk ingebed tussen snelwegen, metro, trein en haven. Wat het ook de unieke kwaliteit maakt van deze locatie. Door een woonpark te creëren waar mensen zich omringen met bomen en lieflijke waterpartijen wordt de wat hardere omgeving buiten de deur gehouden. Een groene parkwal zorgt ervoor dat de bewoners weinig zullen merken van de snelweg.


Van sport- naar woonpark

Het Shell-gebouw wordt gerestaureerd en nieuw leven ingeblazen als icoon van het bruisende hart van Park Vijfsluizen. Naast de zorgfunctie die de nieuwe eigenaar van het gebouw wil gaan uitrollen, komen er verschillende voorzieningen voor bewoners. te denken valt aan kleinschalige horeca, pakketpunt voor het ophalen en versturen van pakketjes en enkele medische dienstverleners.

Het Shell-gebouw dient als belangrijke inspiratiebron, waarbij de verticaliteit en ritmiek in sommige buurten op een moderne manier terugkomen.

Divers woningaanbod

Park Vijfsluizen is ontworpen vanuit het landschap. Geen woningen met groen eromheen, maar een park waar woningen te gast zijn. Verschillende woningtypen zijn geclusterd en verspreid over de wijk. Van herenhuis tot twee-onder-één-kapwoningen, van hofwoning tot een appartement voor starters. De diversiteit in het woningaanbod brengt verschillende mensen samen in één wijk.


Verschillende buurtjes

Het park bestaat uit vijf verschillende buurtjes: Parkrijk, Vijverhof, Open Veld, De Coulissen en Waterrijk. Ieder met een eigen sfeer en uniek ontwerp. Diverse architectenbureaus dragen bij aan de ontwikkeling, wat zorgt voor inspiratie en variatie.

Zowel de kleur van het metselwerk als accenten verwijzen naar het karakteristieke gebouw, waardoor oude elementen bijdragen aan een nieuwe toekomst.

Levendige ontmoetingsplek

Bewoners van Park Vijfsluizen hebben de mogelijkheid om zich terug te trekken in hun privéomgeving, maar kunnen ook gemakkelijk samenkomen met andere inwoners in de gemeenschappelijke buitenruimtes en door gedeelde mobiliteitsopties. Deze aspecten faciliteren spontane interacties onder buren.

Een sleutelrol in het versterken van de sociale banden speelt het centraal gelegen, voormalige Shellgebouw, dat is getransformeerd tot een levendige ontmoetingsplek.

Natuurlijke omgeving

In Park Vijfsluizen worden biotopen gecreëerd waar vogels, vleermuizen en insecten kunnen voeden en voortplanten. De wijk kent daarbij kwaliteiten als rijke geschiedenis, wonen in het groen, ruimtelijke kwaliteit, goede bereikbaarheid, duurzaam en toekomstbestendig.

Ook is er geprobeerd om zoveel mogelijk bomen te behouden. Ze bieden beschutting en verkoeling, net als de bestaande waterpartijen. Veel bestaande bomen, waarvan sommige wel zestig jaar oud, kregen een nieuwe plek in het woonpark.

NL Greenlabel A

Bij Heijmans onderstrepen we de hedendaagse visie op duurzame gebiedsontwikkeling, waar klimaat, natuur en mens harmonieus samengaan., Een heldere, integrale aanpak en gemeenschappelijk draagvlak zijn essentieel om deze ambities te realiseren. In deze context draagt Heijmans bij aan natuurinclusieve ontwikkelingen.

Met trots mogen we bekendmaken dat we de hoogst haalbare score hebben behaald; NL Greenlabel Gebiedslabel A! Een mooie mijlpaal in de realisatie van het toekomstige, duurzaam woonpark.


380 woningen: duurzaam en sociaal

Heijmans zet bij de ontwikkeling van ongeveer 380 woningen in Park Vijfsluizen in op het creëren van een woonomgeving die welzijn en duurzaamheid bevordert. Dit project weerspiegelt de toewijding aan een groene, sociale en veilige leefruimte, met de overtuiging dat een harmonieuze interactie met de natuur essentieel is voor een gelukkige toekomst. Park Vijfsluizen illustreert een gezonde leefomgeving, waarin groene ruimtes, sociale cohesie en veiligheid uitgangspunten zijn.