Skip to content
Nieuw Boekhorst
Nieuw Boekhorst, Teylingen

Een nieuwe standaard voor gebiedsontwikkeling

14 mei 2024
Teylingen

In het groen van Voorhout biedt Nieuw Boekhorst ruimte aan circa 1.300 woningen, een basisschool, sportvelden en verschillende speel- en sportplekken. Wonen in Nieuw Boekhorst betekent het ervaren van ruimte en het genieten van een groen-blauw uitzicht. Dit is een project waar Heijmans een nieuwe standaard zet voor gebiedsontwikkeling.

Woningen voor nu én de toekomst

Hoe kun je tegemoetkomen aan de woningnood van nu en ontwikkel je tegelijkertijd een wijk die voldoet aan de eisen van de toekomst, als het aankomt op welzijn, natuur en biodiversiteit? Hoe ontwerp je een wijk die hittebestendig is, maar ook overmatige regenval kan bergen? Een omgeving waarin verschillende mensen samenkomen, zonder het vertrouwde gevoel van thuiskomen te verliezen? Dit is de uitdaging die we zijn aangegaan samen met de gemeente Teylingen.


Ruimte voor ontmoeting

In Nieuw Boekhorst hebben we ruimte gehouden én gemaakt om groen, water en ontmoetingsplekken samen te laten komen. Er is plek voor verschillende soorten (sociale) huur- en koopwoningen: er komen appartementen, gelijkvloerse woningen en gezinswoningen in diverse prijsklassen. Door de manier waarop de wijk is ontworpen, kunnen mensen van verschillende achtergronden elkaar gemakkelijk ontmoeten.


NL Greenlabel A

Nieuw Boekhorst heeft de ambitie om voor het hoogste groene label te gaan voor gebiedsontwikkeling: het NL-Greenlabel A. Om dit NL-Greenlabel te krijgen, maken we onze duurzame beloften waar op het gebied van circulariteit, biodiversiteit, energie, klimaat en gezondheid. Deze thema’s zitten daarom vervlochten door het hele project. Het aan te leggen Boekenburgerbos speelt daarin een belangrijke rol; deze groene oase heeft straks een oppervlakte van bijna zeven voetbalvelden groot.

Samenwerking met gemeente Teylingen

Het feit dat de gemeente Teylingen grondeigenaar is geworden, is de sleutel geweest tot een goede start van de samenwerking. Daarmee veranderde de rol en positie van de gemeente. Zij waren een proactieve en meer gelijkwaardige partner in de gebiedsontwikkeling. Een erg prettige samenwerking.

Ontmoetingsplek De Haven

Midden in Nieuw Boekhorst komt een haven voorzien van een plein met buurtvoorzieningen. Er zijn plannen voor horeca of een zorgvoorziening. Bewoners krijgen hier een ligplaats voor hun boot, recreanten huren hier een bootje. Nieuw Boekhorst krijgt bovendien een eigen vaart die op allerlei plekken vertakt en aan de zuidwestkant aanhaakt op de Leidsevaart. Het water in deze wijk geeft niet alleen sfeer, maar zorgt ook voor verkoeling op hete dagen.

Auto’s zijn te gast

Nieuw Boekhorst is nieuw en duurzaam, maar voelt gelijk vertrouwd. Dit project ligt direct naast Noordwijk en daardoor dicht bij het strand. Het treinstation is dichtbij en de snelwegen ook. En toch woon je hier helemaal buiten, midden tussen de bollenvelden en met het nieuwe bos om de hoek. In de wijk zijn auto’s te gast: lekker rustig én veilig voor de kinderen.


Een wijk voor mens, water, plant en dier

Nieuw Boekhorst is een wijk voor mens, water, plant en dier: de gezonde leefomgeving die vanuit Heijmans centraal staat. Bewoners zijn altijd en overal verbonden met de natuur. Dat is gelukt doordat er eerst goed is nagedacht over groen, water en ontmoeten en daarna pas over de woningen. Bovendien komen er tal van extra’s om mens en natuur de ruimte te geven, zoals een haven, bos, vaart, weide en oogsttuin. Nieuw Boekhorst nodigt uit om te bewegen, te sporten én elkaar te ontmoeten.

Neem contact met ons op