Parkeergarage op een postzegel

Ambtenaren en winkelpubliek in Leeuwarden kunnen terecht in de nieuwe parkeergarage Oosterstraat. Heijmans sloopte het oude Provinciehuis van Friesland en bouwde binnen 9 maanden een hypermoderne tweelaags garage voor 250 auto’s. Belangrijkste uitdaging: de bouwplaats werd omsloten door smalle steegjes, winkelstraten en monumentale panden.

  • Leeuwarden
  • 2012-2014
  • 9 miljoen
  • Gemeente Leeuwarden

Vijf keer bijzonder

  1. Krappe bouwplaats

    Krappe bouwplaats

    De bouwplaats is niet groter dan de bouwkuip en grenst direct aan de omliggende bebouwing. Materiaal en materieel moesten dus binnen de bouwkuip worden opgeslagen. Ze werden, terwijl het werk vorderde, heen en weer verplaatst met een torenkraan. Dat lukte dankzij een tot in de puntjes doordachte uitvoering.

    Tags

  2. Onderwaterbetonstort

    Onderwaterbetonstort

    Tijdens een marathonsessie van 48 uur vóór de kerstdagen in 2013 stortte Heijmans 4.000 m3 onderwaterbeton. In de kerstvakantie hardde het beton uit en vanaf de eerste week van 2014 kon Heijmans direct verder met het leegpompen van de bouwkuip en het afbouwen van de garage.

  3. Integrale aanpak

    Heijmans Civiel (beton) en Utiliteit (installaties) werkten al vanaf de tenderfase volledig integraal samen.
    Het gemixte team vereenvoudigde de afstemming en droeg bij aan een vlekkeloze uitvoering van het werk onder hoge tijdsdruk.

    Tags

  4. Onbeheerd, maar veilig

    Onbeheerd, maar veilig

    De garage wordt op afstand beheerd vanuit een nabijgelegen parkeergarage en het nieuwe Provinciehuis. Goede verlichting, brandmelders, detectoren voor (uitlaat)gassen, een uitgebreide sprinklerinstallatie, vouwhekken en kaartlezers bij de liften maken de garage veilig.

  5. Buurtbarbecue

    Een bouwproject in de binnenstad brengt altijd overlast met zich mee. Heijmans had echter uitstekende relaties met de buurt, mede dankzij de inzet van de omgevingsmanager. Als dank voor de prettige samenwerking nodigden omwonenden het bouwplaatspersoneel uit voor hun buurtbarbecue. Locatie was het net afgeronde bovendek van de parkeergarage.

    Tags