Skip to content
heijmans_oostenburgereiland_amsterdam_pieter_kramer_bouwplaats_10.jpg
Van industrie naar stadswijk

Oostenburgereiland, Amsterdam

6 juli 2018
Amsterdam
2019-2020
35 miljoen
Stadgenoot en Inntel Hotels

Het Oostenburgereiland ondergaat de komende jaren een metamorfose. Het voormalige industrieterrein wordt een nieuwe, stoere stadswijk met een industriële uitstraling. Heijmans realiseert hiervoor twee naast elkaar gelegen projecten. Een luxueus viersterrenhotel en een sociaal woningbouwproject met kantoorruimte en gemeenschappelijke voorzieningen. Het ontwerp is van drie jonge architectenbureaus: Bureau Fraai, Laura Alvarez Architecture en Architectuur Maken.

Vijf keer bijzonder

1. Logistieke uitdaging

Oostenburgereiland is een logistieke uitdaging. Zo telt het project twee opdrachtgevers die één logistieke bouwplaats delen. Daarnaast heeft het eiland slechts één ingang en één uitgang. Tevens moet Heijmans rekening houden met de vele andere bouwprojecten die tegelijkertijd lopen. Nauwkeurige afstemming over de aan- en afvoer van bouwmateriaal en -materieel is dus essentieel.

wiener-co-amsterdam-video.jpg
heijmans_oostenburgereiland_amsterdam_omgeving_1.jpg

2. Beperkte verkeersbewegingen

Door de bouwkrapte ontbreekt een opslagterrein. Bovendien vergt het bouwen van woningen andere disciplines dan het realiseren van een hotel. Tel daarbij alle lopende projecten en je hebt maar liefst drieduizend verkeersbewegingen per dag. Heijmans beperkt zijn verkeersbewegingen zoveel mogelijk door goede communicatie én coördinatie.

3. Schoon fundament

Vroeger was Oostenburgereiland het werkterrein van de Werkspoorhallen en diverse bootwerven; met de nodige grondvervuiling tot gevolg. Deze grond is inmiddels gesaneerd. Straks rusten beide Heijmans-projecten op heipalen in een schoon fundament.

4. Industriële architectuur

Het historische industriële karakter van het eiland vindt zijn weerklank in de look en feel van het nieuwe luxe hotel. Het gebouw is zo ontworpen dat het pand een industriële esthetiek ademt: een moderne en strakke combinatie van glas, baksteen, beton en staal met veel detaillering. Het hotel telt 17 verdiepingen, 306 kamers, een restaurant, vergaderzalen, wellnessfaciliteiten en kadeterras.

ai_inntel_hotels_oostenburgereiland_2.jpg

5. Soepel proces

Voor de ontwikkeling van het sociaal woningbouwproject heeft Heijmans samengewerkt met drie opkomende architectenbureaus. Dit proces is soepel en snel verlopen: van start tot definitief ontwikkelplan in slechts zeven maanden!

De bouw van het Inntel Hotels Amsterdam Landmark ziet er in één minuut zo uit!