Energieneutraal

Heijmans werkt aan de NOM-renovatie van 38 huizen in de Dolomietenlaan en Dolomietenweide in Tilburg. NOM staat voor Nul op de Meter. De huurwoningen van corporatie TBV Wonen worden opgeknapt en zo aangepast dat er een energieneutrale balans ontstaat. En daarvoor hoeven de bewoners hun woningen niet uit. Door de gekozen aanpak krijgt de wijk tevens een beter aanzien.

 • Tilburg
 • 2017-2017
 • 3.9
 • TBV Wonen

Vijf keer bijzonder

 1. Lagere energierekening

  Lagere energierekening

  Net als veel andere wijken uit de jaren zestig en zeventig, kampen de huizen van TBV Wonen met slechte isolatie en ventilatie. Na de renovatie hebben de bewoners niet alleen een opgeknapte en comfortabelere woning, maar ook een veel lagere energierekening. Ze verbruiken evenveel energie als dat ze opwekken, vandaar Nul op de Meter.

  Tags

 2. Trias Energetica

  Trias Energetica

  Heijmans volgt een driestappenstrategie om dit te bereiken: Trias Energetica. Energieverbruik beperken, maximaal gebruik maken van energie uit duurzame bronnen, zoals water- en zonne-energie, en alleen fossiele brandstoffen voor de resterende energiebehoefte inzetten.

  Tags

 3. Goed isoleren en ventileren

  Heijmans isoleert de schil, brengt een nieuwe gevel aan met nieuwe kozijnen en driedubbeldik glas. Op deze manier is de woning met minder energie te verwarmen. De woningen zijn luchtdicht en daarom moet een gezonde en energiezuinige ventilatie worden toegepast. Met de zonnepanelen op het dak en een bodemwarmtepomp in de grond, wekt de bewoner de eigen benodigde energie op. De woningen stoten na de renovatie bijna de helft minder CO2 uit. Zo zijn de huizen weer klaar voor de toekomst.

  Tags

 4. Bewoners betrokken

  Bewoners betrokken

  De bewoners hoeven voor de renovatie hun huis niet uit. Heijmans en de corporatie betrekken de bewoners optimaal in het proces, door veel contactmomenten in te plannen. Zo is er een klankbordgroep, zijn er bewonersavonden en kan elke bewoner bij de adviseurs terecht voor persoonlijke woonlastenberekeningen.

  Tags

 5. Coachen na oplevering

  Om ervoor te zorgen dat de meter na de renovatie op nul blijft, helpt Heijmans de bewoners ook na de oplevering met het monitoren en beïnvloeden van hun eigen energieverbruik. Bijvoorbeeld door te laten zien hoeveel ze kunnen besparen, als ze de thermostaat elke dag een graad lager zetten.

  Tags

In beeld

Nul op de meter woning
Nul op de meter woning
Nul op de meter woning Hoe maak je een woning energieneutraal?