Ondergrondse attractie

Met ruim 800.000 inwoners raakt het openbaar vervoer in Amsterdam overvol. Waar de binnenstad geen ruimte heeft voor nóg meer trams en bussen, biedt de ondergrondse infrastructuur kansen. De nieuwe metrolijn ‘Noord/Zuidlijn’ verbindt Amsterdam Noord en Amsterdam Zuid met elkaar zodat dagelijks 121.000 reizigers snel, veilig en comfortabel vervoerd kunnen worden door de binnenstad.

 • Amsterdam
 • 2001-2016
 • 100 miljoen
 • Metro en Tram Amsterdam

Vijf keer bijzonder

 1. Langstlopende project

  Langstlopende project

  Met een contractduur van ruim 15 jaar is project de Noord/Zuidlijn, het langstlopende project van Heijmans. De werkzaamheden zijn opgedeeld in twee projecten. Aan de centrumzijde van het Centraal Station heeft Heijmans drie caissons gerealiseerd en aan de IJ-zijde werkte Heijmans aan de zinktunnel.

 2. 100% Heijmanswerk

  100% Heijmanswerk

  Pal voor Amsterdam Centraal werden drie caissons afgezonken. Heijmans was verantwoordelijk voor zowel het grondwerk als het funderingswerk. Restauratiewerken heeft de laatste hand gelegd aan de drie caissons.

 3. IJ-zijde

  Samen met Strukton werd de ondertunneling van het IJ voor de Noord/Zuidlijn gerealiseerd. In totaal zijn vier elementen, van elk 144 meter lang, 12 meter breed en 6 meter hoog van beton, aan elkaar geschakeld. Om deze ‘zinktunnel’ af te zinken waren er per element drie grote ballasttanks water nodig.

 4. Afscheid

  Afscheid

  Na het afzinken werd het beton gefaseerd gestort en de tanks verwijderd. In 2014 werd hier tijdelijk een laatste hand aan gelegd. Twee jaar later, in 2016, zijn de allerlaatste werkzaamheden uitgevoerd door Heijmans. De laatste 300 kuub beton zijn gestort om het ‘bouwgat’ in Noord te dichten. Daarmee nam Heijmans afscheid van het mooie project.

 5. Logistieke uitdaging

  Werken in hartje Amsterdam brengt de nodige logistieke uitdagingen met zich mee. Dagelijkse afstemming over de uitvoerende werkzaamheden was nodig met partijen zoals de Dienst Milieu en Bouw, het Informatiecentrum Noord/Zuidlijn en de hulpdiensten.

In beeld

Noord/Zuidlijn
Noord/Zuidlijn
Noord/Zuidlijn Een ondergrondse attractie