Stalen brug print zichzelf

In het centrum van Amsterdam komt de eerste stalen brug ter wereld, 3D geprint door robots. Het project is een initiatief van de Nederlandse start-up MX3D. Heijmans draagt met bouwkundige en technische kennis bij om de brug te printen. Het unieke ontwerp van de brug is bedacht door ontwerper Joris Laarman. De brug wordt in 2017 geplaatst over de gracht van de Oudezijds Achterburgwal, op de Wallen in Amsterdam.

 • Amsterdam
 • 2015-2017
 • -
 • MX3D

Vijf keer bijzonder

 1. Printing outside the box

  Printing outside the box

  Wat deze technologie onderscheidt van de traditionele 3D printing methoden is dat er wordt gewerkt volgens het ‘printing outside the box’ principe. Omdat er wordt geprint met 6-assige industriĆ«le robots ben je niet langer beperkt tot een vierkante doos waarin alles gebeurt.

  Tags

 2. Uniek ontwerp

  Uniek ontwerp

  De brug is vormgegeven door ontwerper Joris Laarman. Het werk van Joris Laarman is over de hele wereld te zien in musea als het MoMA, V&A, Centre Pompidou en het Rijksmuseum Amsterdam. Het 3D-printen van de brug maakt dat vorm en constructie hand in hand gaan.

 3. Rauwe innovatie

  Met de brug wordt getoond hoe de digitale fabricage eindelijk wordt ingevoerd in de wereld van de grote, duurzame, functionele objecten. Op de NDSM-werf is een testlab gemaakt waar de brug 3D geprint wordt. Gedurende het proces worden continue innovaties doorgevoerd.

 4. Side-projects

  Side-projects

  Voordat de brug daadwerkelijk van staal geprint wordt, vinden er eerst proefprojecten plaats om ervaring op de doen. De Dragonbenches en de Butterfly Screen (brons) zijn daar een mooi voorbeeld van.

 5. R&D Start-up

  MX3D is een Amsterdamse R&D start-up dat een innovatieve methode heeft bedacht om metaal 3D te printen. In dit project wordt samenwerkt met o.a. Autodesk (software), ABB (robots), Lenovo (hardware) en Heijmans.

In beeld

MX3D Bridge
MX3D Bridge
MX3D Bridge 3D-printen met metaal