Van een dubbeltje een kwartje maken

Op de hoek van de Haagse Korte Voorhout en de Prinsessegracht staat het imposante ministerie van Financiën. Een enorm glazen bolwerk van 66.000 m2 met 2.000 werkplekken. Heijmans is onderdeel van Safire, het consortium dat het gebouw heeft gerenoveerd en nu het beheer, onderhoud en de exploitatie voor zijn rekening heeft.

 • Den Haag
 • 2007-2033
 • 173 miljoen
 • Rijksvastgoedbedrijf

Vijf keer bijzonder

 1. Oud in een nieuw jasje

  Oud in een nieuw jasje

  Het gebouw van het ministerie van Financiën stamt uit begin jaren zeventig en naderde begin deze eeuw het einde van zijn levensduur. Tijdens een ingrijpende renovatie is vrijwel het gehele gebouw gemoderniseerd. Daarbij zijn wel oude brutalistische stijlelementen zoals de betonnen gevelpanelen behouden.

 2. Eerste PPS voor rijksgebouwen

  Eerste PPS voor rijksgebouwen

  De Rijksgebouwendienst en het ministerie van Financiën hebben gekozen voor een publiek-private samenwerking met het consortium Safire: een DBFMO-overeenkomst voor 25 jaar. Dat betekent dat Safire na de afronding van de renovatie nog 25 jaar verantwoordelijk is voor beheer, onderhoud en exploitatie.

 3. Kostenbesparend

  De renovatie is Europees aanbesteed en de eisen werden genoemd in een outputspecificatie. Safire bedenkt de oplossingen. Deze vorm van aanbesteden heeft een kostenbesparing van 15% opgeleverd ten opzichte van een traditionele aanbesteding. Het ministerie streeft daarmee naar een doelmatiger inzet van overheidsmiddelen.

 4. Drie bedrijven onder één vlag

  Drie bedrijven onder één vlag

  Engie Services, Strukton en Heijmans opereren onder één vlag gedurende het hele DBFMO-contract. We dragen allemaal dezelfde bedrijfskleding, lopen en zitten naast- en doorelkaar op de werkvloer. Verschillen vallen weg.

 5. Installatietechniek

  Safire zorgt dat het gebouw continu vlekkeloos draait. Tot en met de beveiliging en catering aan toe. Heijmans is binnen het consortium verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige installaties. Samen streven we naar tevreden gebruikers gedurende de levensduur van het gebouw.

In beeld