Geliefde route door Heuvelland weer veilig

De Mergellandroute (N593) is een populaire route voor automobilisten, motoren en fietsers in Zuid-Limburg. De toeristische route door het Heuvelland wordt dagelijks door honderden mensen afgelegd. De afgelopen 10 jaar zijn hier echter zo’n 30 verkeersongevallen geweest. Tijd om dat aantal terug te dringen en de weg tussen Gronsveld en Hoogcruts weer veilig te maken.

 • Gronsveld - Hoogcruts
 • 2015-2016
 • 3,4 miljoen
 • Gem. Eijsden-Margraten

Vijf keer bijzonder

 1. Integrale benadering

  Integrale benadering

  Het stuk van de Mergellandroute is 10 km lang. Om dit project te realiseren is het werk opgedeeld in acht fases en heeft Heijmans ingezet op een integrale benadering. We werken aan verkeersmaatregelen, markeringen, betonverhardingen, geleiderail en bodemspecialismen.

  Tags

 2. Houten vangrail

  Houten vangrail

  Het gemotoriseerde verkeer en fietsverkeer is op een deel van de route gescheiden door een ‘houten’ vangrail. Een belangrijke voorwaarde vanuit de opdrachtgever. De toeristische route moest een natuurlijke uitstraling krijgen. Daarnaast is de vangrail erg duurzaam, de rail heeft een levensduur van 25 jaar.

  Tags

 3. Hard rijden tegengaan

  Buiten de bebouwde kom gebeuren veel verkeersongevallen door te hard rijden. Het limiet is teruggebracht naar 60 km/h en fietspaden zijn vrij liggend gemaakt. Zo wordt de onveilige situatie aangepakt.

 4. Strakke planning

  Strakke planning

  Tijdens de ontwerpfase heeft Heijmans de gemeente continu betrokken. Hierdoor werd alles van begin tot eind goed met elkaar afgestemd. Door deze nauwe samenwerking is de uitvoeringsfase verkort van 44 naar 32 weken. Er is in 3 tot 4 werkvakken tegelijk gewerkt, in plaats van in ieder wegvak apart.

 5. Omgevingsmanagement

  Veel stakeholders in de omgeving van de route zijn afhankelijk zijn van het toerisme. Om alle belanghebbenden, waaronder scholen en agrariërs, te informeren zijn communicatiemiddelen als Facebook, bewonersbrieven, lokale weekbladen en een sms-servicedienst ingezet. Ook vindt de afstemming met diverse evenementen plaats door de omgevingsmanager.

  Tags

In beeld