Natuurgebieden opnieuw verbonden

Onze infrastructuur brengt ons snel van a naar b, maar hoe zit het met de natuur? (Spoor)wegen lopen vaak dwars door natuurgebieden waardoor deze in stukjes versnipperd zijn. Dieren hebben een kleiner leefgebied en komen niet van a naar b. Jaarlijks worden meer dan 10.000 dieren aangereden. Voor het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) legt Heijmans faunapassages aan zodat dieren veilig over kunnen steken.

 • Landelijk
 • 2012-2017
 • 2,9 miljoen
 • ProRail

Vijf keer bijzonder

 1. 215 knelpunten

  215 knelpunten

  Heijmans lost van 215 knelpunten, 71 knelpunten bij het spoor op waarbij flora en fauna vastzitten in een onnatuurlijk klein leefgebied. Op deze punten is de levensvatbaarheid van populaties laag. Hierdoor komt het voortbestaan van bijvoorbeeld dassen in gevaar.

 2. Verbinden van natuurgebieden

  Verbinden van natuurgebieden

  Door natuurgebieden weer met elkaar te verbinden bouwt Heijmans aan infrastructuur ter ondersteuning van het herstellen van de natuur. Bij de meeste knelpunten is een kleine faunapassage, zoals een wildtunnel, al voldoende.

 3. Bouwen aan de natuur

  Heijmans bouwt aan de contouren van morgen, ook die van de natuur. Deze vergroot namelijk de leefbaarheid van ons land. Om de natuur en de biodiversiteit te herstellen leggen we onder andere tunnels onder het spoor door. Zo kunnen dieren veilig oversteken tussen natuurgebieden.

 4. Boren onder het spoor

  Boren onder het spoor

  Tijdens het boren wordt de ligging en de veiligheid van het spoor real-time met het Panoptes meetsysteem bewaakt. Dit systeem geeft de boormeester informatie over de invloed van de boring op het spoor. Hierdoor merkt het treinverkeer niks van de aanleg van de faunatunnel.

 5. Van faunatunnel tot bijenhotel

  Per knelpunt wordt gekeken welke faunavoorziening de levensvatbaarheid van populaties het meest vergroot. Tunnels worden op maat gemaakt waarbij de grootste buis voor het kleinste beestje is. Ook plaatsen we op iedere locatie ons eigen 4* bijenhotel waarmee we wilde bijen helpen overleven.

In beeld