Maximale doorstroming, minimale overlast

Wekelijks varen ruim duizend schepen onder de Kreekrakbruggen bij de A58. Deze bruggen verbinden Zeeland met Noord-Brabant. Er rijdt echter meer en zwaarder verkeer over dan bij de aanleg in 1974 kon worden voorzien. Heijmans renoveert daarom beide bruggen zodat deze weer 30 jaar mee kunnen.

 • Rilland
 • 2014-2015
 • 23 miljoen
 • Rijkswaterstaat

Vijf keer bijzonder

 1. Twee bouwstromen

  Twee bouwstromen

  Voor de renovatie van de stalen brug aan de zuidzijde wordt zowel aan de onder- als bovenzijde van de brug gewerkt. De twee bouwstromen zijn wederzijds afhankelijk: het nieuwe brugdek kan pas worden gestort nadat de onderzijde is verstevigd en opgevijzeld. Hiervoor moest de planning als het ware in 3D worden gemaakt.

 2. 2.000 ton de lucht in

  2.000 ton de lucht in

  Verstevigingen die aan de onderzijde van de stalen brug worden gemonteerd, maken deze lager. Om de schepen op het Schelde-Rijnkanaal niet te hinderen, vijzelt Heijmans de brug 25 cm op. Het gaat daarbij om een gewicht van zo’n 1.000 ton per brug. De landhoofden blijven echter op gelijk niveau. Daarom zijn de uiteinden van de brug verzwaard met beton.

  Tags

 3. Een nieuwe brug in twee dagen tijd

  Het brugdek wordt bekleed met een laag hoge sterktebeton, dat vlakbij wordt gemengd in de verplaatsbare betoncentrale van Heijmans. Het beton wordt gelegd met een volautomatische paver die net zo breed is als het wegdek (18 meter). Met deze paver kan de nieuwe brug in twee dagen worden gelegd.

 4. Lean plannen

  Lean plannen

  Volgens het originele ontwerp zou het onderhoud aan de bruggen 11 weken buitendienststelling van de A58 per rijrichting tot gevolg hebben. Door een integrale aanpak en een lean planning probeert Heijmans deze buitendienststelling in te perken.

  Tags

 5. Vaarweg afgesloten

  Over de gehele lengte van de brug is tussen beide hoofdliggers een afgesloten werkruimte gemaakt voor reparaties aan de liggers en het brugdek. Onder de hoofdliggers hangen verplaatsbare steigers boven het water. Hierdoor wordt de 120 meter brede vaarweg deels afgesloten.