Groene huurders wonen duurzaam

Hoe maak je van de Airey-wijk de meest duurzaamste wijk van Eindhoven? Dit was de vraag van opdrachtgever Woonbedrijf. Heijmans beantwoordt deze vraag door sloop, nieuwbouw én 15 jaar onderhoud toe te passen in dit project aan de Karel de Grotelaan. In totaal zijn er drie appartementencomplexen en 14 rijwoningen voor ‘Groene Huurders’ gerealiseerd.

 • Eindhoven
 • 2015-2016
 • 11,5 miljoen
 • Woonbedrijf

Vijf keer bijzonder

 1. Groene Huurders

  Groene Huurders

  Voor de realisatie van dit project is gezocht naar ‘Groene Huurders’ met duurzaamheidsambities. Hoe kunnen zij geprikkeld worden om samen duurzaam te leven? De huurders denken actief mee over allerlei onderwerpen, waaronder de sloop en nieuwbouw in de Airey-wijk.

 2. Proeftuin

  Proeftuin

  De Airey-Wijk is uitgeroepen tot groene proeftuin om duurzame producten en technieken toe te passen, zoals een zonnedak. Energienormen zijn het uitgangspunt. Niet het huis en leefgedrag worden aangepast aan bestaande technieken, maar er worden nieuwe technieken ingezet die passen bij het dagelijks gebruik.

 3. BREEAM-NL

  De sloop van de bestaande portiek- en rijwoningen wordt volledig uitgevoerd volgens de duurzaamheidsrichtlijnen van BREEAM. Met als doel het verduurzamen van de bebouwde omgeving. De laatste hand wordt momenteel gelegd aan de certificering. Hiermee zal het project als eerste in Nederland het BREEAM-NL Sloop en Demontage certificaat behalen.

 4. Samen delen

  Samen delen

  Hoe krijgen bewoners meer zeggenschap over het delen van energie, onderhoud en groenbeheer? De Groene Huurders hebben het afgelopen jaar gezocht naar het antwoord. Vooral het creëren van een locatie waar delen en gemeenschappelijkheid centraal staan is hun antwoord.

 5. Vijftien jaar onderhoud

  Naast de realisatie van de woningen verzorgt Heijmans ook het onderhoud voor de duur van 15 jaar. In het contract zijn ontwerp, uitvoering, exploitatie en onderhoud optimaal op elkaar afgestemd. Deze samenwerkingsvorm is relatief nieuw in de woningbouw.

In beeld

Aerspire
Aerspire
Aerspire Solar dak