Skip to content
Houtbouw appartementencomplex Roermond AI
Comfortabel wonen door gezond binnenklimaat

Houtbouw appartementencomplex Roermond

19 juni 2024
Roermond
2024-2025
10 miljoen
Woningcorporatie Wonen Limburg

In de Roermondse wijk Donderberg bouwt Heijmans het kleinschalige woonzorgcentrum Donderhof, een drielaags appartementencomplex met dertig zorgstudio’s voor mensen met een intensieve zorgvraag plus zestien sociale huurappartementen. De boorpalen, fundering en de vloer bestaan nog uit traditioneel beton. De wanden, vloeren, kolommen en liggers worden uitgevoerd in robuust CLT-hout (Cross Laminated Timber). Dit zorgt voor een comfortabel en gezond binnenklimaat en een betere akoestiek wat een positief effect heeft op het welzijn van de bewoners.

Vijf keer bijzonder

1. CLT-hout

Voor de bouw van Donderhof gebruikt Heijmans een ‘bouwpakket’ van CLT-hout ofwel kruislagenhout – een zeer sterk, isolerend en brandveilig plaatmateriaal dat wordt gemaakt door het kruislings verlijmen van massief houten planken. Dit lichte bouwmateriaal is bestand tegen zware belastingen. Ook veroorzaakt CLT geen CO2-uitstoot maar slaat het juist voor langere tijd op. Daarnaast zijn de panelen aan het eind van de gebruiksduur eenvoudig demontabel en herbruikbaar.

2. Combinatie

Donderhof is een bijzonder ouderenzorginitiatief van twee zorgondernemers, zorgorganisatie Proteion en woningcorporatie Wonen Limburg. Voor Heijmans een uitdaging om de specifieke wensen en eisen voor dit project in beeld te krijgen en vervolgens goed in te vullen. Zeker gezien de bouwwijze met CLT-hout dat aan alle verwachtingen moet voldoen. Zo worden bevestigingsmiddelen als ankers, platen en rubbers toegepast voor de stevigheid, stabiliteit en akoestische ontkoppeling van de prefab delen.

3. Snelle bouw

Aan de start van de bouw gaat een langere voorbereidingstijd vooraf. Zo ontwerpt Heijmans samen met co-maker Arcon alle prefab CLT-bouwdelen in BIM. Vervolgens worden de delen in de fabriek geproduceerd, inclusief voorzieningen voor elektra en installaties. De op maat gemaakte panelen komen op vrachtwagens naar de bouwplaats waar het ‘bouwpakket’ snel en geluidloos in elkaar wordt gezet. Door tijdsinvestering in de voorbereiding behaalt Heijmans winst door een versnelde uitvoering.

4. Brandveilig

Ondanks dat CLT hout is, heeft het materiaal een goede brandweerstand. Bij blootstelling aan vuur vormt CLT een verkoolde laag aan de buitenkant die de binnenste structuren beschermt en de verspreiding van het vuur vertraagt. Dit geldt zowel voor het houten casco in het complex als de houten wanden en plafonds in de appartementen. Zo blijft een houten gebouw lang stabiel en vormvast, waardoor er meer tijd is voor evacuatie.

5. Multicultureel

Woonzorgcentrum Donderhof ligt midden in multiculturele wijk Donderberg. Hier wonen meer dan zeventig nationaliteiten. Donderhof wil een afspiegeling zijn van deze wijksamenstelling. In het woonzorgcentrum houdt men dan ook rekening met de leefwereld, taal, eetgewoonten, rituelen en gebruiken van de bewoners.

Neem contact met ons op