Oud Hollands glorie met high-tech toekomst

In en boven de grond van de voormalige Hollandse Waterlinie wordt historie verrijkt met de nieuwste snufjes. In Hoog Dalem in Gorinchem zijn huizen voorzien van opgewekte én opgeslagen zonne-energie en huisbesturing ter bevordering van duurzaam, comfortabel en betaalbaar wonen. Heijmans ontwikkelt en bouwt hier circa 700 huizen en is partner van het Smart Energy Collective voor de proeftuin Hoog Dalem.

 • Gorinchem
 • 2009-2016
 • 117 miljoen
 • Gemeente Gorinchem

Vijf keer bijzonder

 1. Kwaliteit in buitengebied

  Kwaliteit in buitengebied

  Terwijl de aandacht op versterking van steden hoog op de agenda staat, is Hoog Dalem het bewijs dat de aantrekkingskracht op het landelijk gebied nog altijd groot is. De kwaliteit van de huizen en de zorgvuldige inpassing in het landschap maken dat de verkoop, al tijdens de woningmarktcrisis, goed scoorde.

 2. Lofzang op Waterlinie

  Lofzang op Waterlinie

  Vanwege het hoogteverschil hebben de woonblokken een fortachtige aanblik. De architectuur is voor een belangrijk deel geïnspireerd op de voormalige Hollandse Waterlinie, een in 1672 ontstaan verdedigingswerk tussen de Zuiderzee en de Merwede waarvan Gorinchem het eindpunt was.

 3. Bouwen voor de regio

  In vier deelgebieden (De Donken, Het lint, De Eilanden en Het Hoog) worden verschillende woningtypes aangeboden. Van rijtjeshuizen tot eigen kavels. Als de wijk helemaal af is, staan er zo’n 1.400 huizen. Een duurzame versterking van de regio.

 4. Proeftuin innovatieve technieken

  Proeftuin innovatieve technieken

  Hoog Dalem is een van de vier proefprojecten binnen het Smart Energy Collective (SEC). Het SEC is een branche-overstijgende samenwerking van 14 bedrijven die, via open innovatie, samenwerken op het gebied van Smart Energy, zoals zelf opgewekte én opgeslagen zonne-energie.

 5. Pieken als het moet

  De huizen hebben zonnepanelen, een energie-opslagsysteem en in-home huisbesturing. Met deze nieuwe technologie kunnen bewoners opgeslagen energie op gunstige momenten gebruiken (Peak shaving). Lagere woonlasten door bewust omgaan met energie is waar partijen en bewoners samen naar streven.