Skip to content
funen-amsterdam-01.jpg
Park in de stad

Het Funen, Amsterdam

11 juli 2009
Amsterdam
2002-2009
€ 85 miljoen
Gemeente Amsterdam & De Key

Een oase van rust in de oostelijke binnenstad van Amsterdam: dat is het Funen. 550 woningen liggen als het ware in een levendig stadspark, waar samen gepicknickt wordt en kinderen vrij buiten kunnen spelen. Een klein paradijs tussen de Czaar Peterbuurt en het water van de Nieuwe Vaart.

Vijf keer bijzonder

1. Bonbons

Maar liefst negen verschillende architecten ontwierpen de woongebouwen. In ‘Hidden Delights’, het stedenbouwkundig plan, zijn de panden dan ook letterlijk als bonbons gepresenteerd. Divers met elk een eigen, uniek karakter.

2. Voor iedereen

Het Funen is voor iedereen. Dertig procent van de woningen is bestemd voor de sociale sector. Voor de vrije sector zijn er woningen in alle prijscategorieën en woningtypen (van grondgebonden, appartement tot (vrijstaande) maisonnette). Daarbij is er 3.200 m2 ruimte voor bedrijven.

3. Bloemen en vlinders

De bestrating bestaat uit speciaal ontworpen tegels die in een bloemmotief uitwaaieren in het gras. Diverse woningen beschikken over een terras in de vorm van een vlonder. De vlonders vormen de overgang tussen de gebouwen en het park.

4. Vrij en veilig

Met een parkeergarage (248 plaatsen) onder de randbebouwing, is het binnengebied een autovrije ruimte waar jong en oud zich vrij en veilig kan bewegen. De randbebouwing vormt tegelijkertijd een ‘geluidsbarrière’ tussen binnengebied en het naastgelegen spoor.

5. Groen alom

Wonen in een stadspark betekent groen. In het geval van Het Funen zelfs groene gevels en daken. Daarbij beschikken meerdere woningen over een vraaggestuurde warmte-terug-winning (WTW)systeem. De luchtkwaliteit wordt continu gemeten waarop de ventilatiebehoefte wordt aangepast.