Bouwen met cultuur

Leiden Noord ondergaat een grootscheepse transformatie. De eerste stadsuitbreiding buiten de singels krijgt een nieuw hart voor een breed publiek. Tijdens de bouwperiode is Het Plein van Leiden in het noorden van de Sleutelstad een culturele hotspot.

 • Leiden
 • 2014-2019
 • 85 miljoen
 • Gemeente Leiden

Vijf keer bijzonder

 1. Cultureel cement

  Cultureel cement

  Bewoners en publiek trakteren we tijdens de bouw op evenementen. Met Cultuurfonds Leiden toveren we het Kooiplein om tot een groot podium voor onder andere een groot bouwplaatsspektakel en het gratis festival Noorderliefde.

  Tags

 2. Mixen verrijkt

  Mixen verrijkt

  De huidige bevolkingssamenstelling kent veel verschillende culturen, maar is qua inkomensgroep erg eenzijdig. De nieuwe invulling geeft plaats aan de bestaande bewoners en maakt het Plein aantrekkelijk voor nieuwe doelgroepen, waarmee een aansprekende wijk ontstaat.

  Tags

 3. Uitgaan van bestaande kracht

  De transformatie van de wijk baseren we op de huidige kracht. Huidige bewoners en ondernemers figureren in de campagne. De informatievoorziening en betrokkenheid zijn intensief, zodat bewoners en bouwer samen het Plein maken.

 4. Eerste uitbreiding buiten de singels

  Eerste uitbreiding buiten de singels

  Begin twintigste eeuw barst Leiden uit zijn voegen. De stad breidt uit naar het noorden, met de Kooi als eerste uitbreidingswijk buiten de singels. De wijk is een van de belangrijkste poorten tot het historische centrum.

 5. Zelf tijdelijke invulling bepalen

  Oude gebouwen maken plaats voor nieuwbouw. Tijdelijke invulling, zoals culturele activiteiten, is beter voor de leefbaarheid en daarmee voorkomen we braakliggende terreinen. Buurtbewoners en geïnteresseerden bepalen de beste tijdelijke oplossing.

In beeld

Animatie
Animatie
Animatie Het Plein van Leiden