Buitenkans voor Bossche binnenstad

Het Groot Ziekengasthuis (GZG) verliet in de zomer van 2011 de locatie in het centrum van ‘s-Hertogenbosch, waarmee vijf hectare op een nieuwe functie wacht. Het GZG terrein transformeert nu stap voor stap naar een nieuw deel van de binnenstad: Het Gasthuiskwartier. Monumenten krijgen een nieuwe functie, andere gebouwen maken plaats voor nieuwe.

 • ‘s-Hertogenbosch
 • 2014-2022
 • 150 miljoen
 • VOF GZG (Heijmans & AM RED)

Vijf keer bijzonder

 1. Puzzelen

  Puzzelen

  De vijf hectare in de Bossche binnenstad transformeren is een puzzel voor gevorderden. Sloop, nieuwbouw, restauratie en tijdelijke invulling moeten zorgvuldig worden afgestemd en het gebied dient continu een onderdeel van de stad te blijven.

 2. Stip

  Stip

  Complexiteit en een lange doorlooptijd? Het antwoord daarop is flexibiliteit. We werken aan de hand van een stip op de horizon naar een nieuw deel van de binnenstad. Aanpasbaar aan de wensen van de tijd met een ambitie die een ieder blijft prikkelen.

  Tags

 3. Filmcarrière

  De oude ziekenhuisgebouwen hebben in de tussentijd een rijke carrière opgebouwd, onder andere als filmlocatie. De tv-serie Charlie liet de verlaten ziekenzalen nog eenmaal opleven in hun oude functie.

 4. Natuurlijke aanvulling

  Natuurlijke aanvulling

  De nieuwe huizen in het Gasthuiskwartier vullen het centrum straks natuurlijk aan. Het kleinschalige stratenpatroon van de bestaande binnenstad wordt voortgezet en gaat langzaam over naar een meer stedelijke omgeving. Van een afgesloten terrein verandert het in een toevoeging aan het Bossche centrum.

 5. Bibliotheek van de toekomst

  De monumentale Kapel blijkt een prima plek om ervaring op te doen met de bibliotheek van de toekomst. De Bossche bibliotheek en het Stadsarchief nemen tijdelijk de voormalige Kapel in om te experimenteren met hun rol in de toekomst.

  Tags