Creatieve broedplaats

In slecht zes maanden tijd werd het voormalig Grootlaboratorium van Shell omgetoverd tot het nieuwe thuis van de Breitner Academie en DAS Graduate School. De komst van de twee opleidingen van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) betekent een nieuwe creatieve broedplaats voor 200 studenten in Amsterdam-Noord.

 • Amsterdam
 • 2015-2016
 • 5 miljoen
 • AHK

Vijf keer bijzonder

 1. Spectaculair

  Spectaculair

  De kern wordt volledig gesloopt en vervangen door een nieuwe fundering en staalconstructie. Deze omvat een open binnenplaats, 3 akoestische zalen, inclusief een transparante danszaal die 8 meter boven het dak uitsteekt. Hier kan men genieten van een spectaculair uitzicht op het IJ.

 2. Oud en nieuw

  Oud en nieuw

  De ruimtes rondom de nieuwe kern worden verbouwd naar ateliers en leslokalen. Hier worden bestaande luchtkanalen en elecktragoten hergebruikt. De door tijd en vocht beschadigde binnengevels worden slechts basic afgewerkt met sauswerk. Zo behoudt het gebouw haar ruwe en solide karakter.

  Tags

 3. Twee tenders

  Het project is aanbesteed in twee aparte tenders, een voor de bouw, een voor de techniek. Heijmans wint beide aanbestedingen op basis van beste prijs. Het betreft alle sloop-, verbouw-, nieuwbouw- en installatiewerkzaamheden op een totale oppervlakte van 6400 m2.

 4. Logistieke uitdaging

  Logistieke uitdaging

  Het project ligt in een ontwikkelgebied met meerdere bouwkundige locaties. Logistieke bewegingen en de gelijktijdige aanleg van gas-, water-, en elektravoorzieningen vraagt om een strakke planning en nauwe samenwerking met de aanwezige collega-bedrijven.

 5. Goed klantcontact

  Samen met de opdrachtgever wordt besloten om in fases op te leveren en in te huizen, waardoor bouwkundig twee maanden extra bouwtijd wordt gecreëerd. Ook krijgt Heijmans de ruimte om verschillende producten te beoordelen met als resultaat zwevende vloeren voor een betere akoestiek en veiligheid.

In beeld